ARBITRAŽA

Tonin: Erjavec bi moral odstopiti

Slovenska stran naj bi vedela, da Hrvati prisluškujejo
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Prvak NSi Matej Tonin je danes dejal, da je po razkritju v medijih v zvezi z arbitražno prisluškovalno afero pričakoval odstop zunanjega ministra Karla Erjavca. »Včerajšnje objave in dokumenti kažejo, da je bila arbitraža sabotirana,« je dejal Tonin, ki je napovedal ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o arbitraži v prihodnjem mandatu. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal prvak NSi, je iz dokumentov jasno razvidno, da je slovenska stran vedela, da Hrvati prisluškujejo. »In prav neverjetno je, da se je v te prisluhe ujela vodja projektne skupine Simona Drenik, ki je natančno vedela, da nam Hrvati lahko prisluškujejo,« je o prisluškovanju Drenikovi in slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu dejal Tonin. Prepričan je, da Drenikova tega ni naredila namenoma, ampak je to naredila zato, ker je imela zagotovila pristojnih na zunanjem ministrstvu, da je uporaba telefonskega aparata, ki ga je uporabljala v komunikaciji, varna.

Tonin je poudaril, da je Erjavec objektivno in subjektivno odgovoren za propadlo arbitražo o meji med Slovenijo in Hrvaško. »Za polom pri arbitraži nima popolnoma nobene pravice, da se skriva za uradniki, ampak bi moral politično odgovornost po zgledu politične kulture v zahodnoevropskih državah prevzeti sam.«

Hrvaška dosegla svoje

Tonin meni, da je bila končna razsodba arbitražnega sodišča izjemno ugodna za Hrvaško, Slovenija pa je na kopnem izgubila praktično vse razen Mirišča, na morju pa je izgubila petino Piranskega zaliva in stik z odprtim morjem, kar po njegovem mnenju pomeni, da je rešitev na morju celo slabša od sporazuma Drnovšek-Račan. »Hrvaška je dosegla praktično vse svoje strateške cilje, Slovenija nobenega,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije