SE BODO VRTCI POPOLNOMA ZAPRLI?

Toliko okužb je med vzgojitelji in otroki, ki obiskujejo vrtec

Ponekod vrtce obiskuje vsak četrti otrok, slovensko povprečje pa je vsak sedmi otrok. Največji delež okužb med vzgojitelji je v osrednjeslovenski regiji.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Pred približno dvema mesecema so zaradi ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa zaprli vrtce. Nekaj vrtcev po vsej Sloveniji je ostalo odprtih, da bi zagotovili nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni, in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.  
 
Po besedah predsednice Združenja ravnateljev vrtcev Romane Epih največji delež otrok obiskuje vrtec v Ljubljani in njenih bližnjih občinah. V Ljubljani je ta delež od 13 do 25 odstotkov, odvisno od vrtca, medtem ko je povprečje za celo Slovenijo okrog 15 odstotkov.  Po besedah Epihove ta delež variira od kraja do kraja in je odvisen od velikosti vrtca in razvitosti industrije v kraju. Preseneča jo predvsem, da je delež otrok, ki trenutno obiskujejo vrtec, v večjih mestih, kot sta Kranj in Maribor, presenetljivo nizek.


Največ okužb med vzgojitelji v Podravski regiji


Z ministrstva za šolstvo so nam posredovali podatke o številu okuženih vzgojiteljev in otrok, na dan 14. december. V Osrednjeslovenski regiji je okuženih 17 zaposlenih v predšolski vzgoji, v Savinjski 15, v Obalno-kraški 4, v Podravski 19 in v Gorenjski 5.


Malo okužb med otroci


Med otroci v predšolski vzgoji pa je bil na 14. december v Osrednjeslovenski regiji okužen en otrok, v Savinjski 2, drugje pa nihče.

Trend okuženih v varstveno - izobraževalnih zavodih od 7. novembra do 14. decembra.

FOTO: Zaslonski Posnetek, Mizs
FOTO: Zaslonski Posnetek, Mizs


Bodo vrtci od božiča do novega leta zaprli vrata tudi za nujna varstva?


Romana Epih, ravnateljica vrtca Medvode. FOTO: Špela Ankele, Delo
Romana Epih, ravnateljica vrtca Medvode. FOTO: Špela Ankele, Delo
Predsednica združenje ravnateljev vrtcev Romana Epih še nima informacij, kaj bo z vrtci v primeru popolnega lockdowna, ki se omenja kot možnost po 2. decembru. »Naredili bodo, kar bodo rekli. Smo pa veseli, da lahko delamo. Čisto vse zapreti in onemogočit staršem, da hodijo v službo, je težko. Vendarle moramo vzeti v obzir družbeno odgovornost,« je jasna.
 
Epihova meni, da bi po drugi strani tudi popolno odprtje vrtcev po novem letu povzročilo organizacijske težave, če ne bi ministrstvo sočasne ne bi odprlo tudi šol. »Že zdaj imamo težave, da so naše vzgojiteljice mame doma zaradi varstva otrok do petega razreda in če bi na polno odprli le vrtce, ne vem, kako bi delali, saj nimamo kadra,« pojasnjuje Epihova in dodaja »in tudi potem, ko bomo postopoma začeli odpirati vrtce, kam bomo dali vse otroke, da se bomo držali omejitev števila otrok po priporočilih in okrožnicah, ki nas zavezujejo«.


Epihova: Ne smemo dopustiti, da bi se vrnili 30 let nazaj


Dolgoletna ravnateljica vrtca Medvode je zaradi dnevnih poročil, ki jih morajo ravnatelji oddajati civilni zaščiti za reševanje, ti pa naprej ministrstvu, skoraj obupana. »Samo še z dnevnimi in tedenski poročili se ukvarjamo -  koliko je otrok v vrtcu, koliko zaposlenih, kdo zbira podatke o starših, kdo naroča hrano, kdo dela jedilnik ... ogromno je tega. Ministrstvo pa je na nas pozabilo in se ukvarja le s šolami. Poleg vsega se trudimo za otroke kljub le nujnemu varstvu, ustvarjati tudi izobraževalni program. Če bomo nudili le varstvo, bomo šli za trideset let nazaj in tega ne smemo dopustiti,« je kritična Epihova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije