POMEMBNO ODKRITJE

To morate vedeti o inkubacijski dobi omikrona

Roman Jerala je razkril, zakaj ima imunski sistem manj časa za aktivacijo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Javornik

Strokovna skupina za covid 19 danes pretresa ukrepe pred prihajajočimi prazniki. Zdravstveni in gospodarski minister sta se znašla na nasprotnih bregovih, saj si prvi želi zaostrovanje, drugi pa daljšega obratovalnega časa pri obratovanju gostinskih lokalov. Medtem ko čakamo razplet, predloge strokovne skupine in odločitev vlade, pa je Roman Jerala s Kemijskega inštituta na twitterju razkril nove podrobnosti o omikronu, ki se vse hitreje širi po Evropi.

Epidemiolog Mario Fafangel iz centra za nalezljive bolezni Nijz je povedal, da so od danes zjutraj potrjeni omikron primeri po vseh regijah, razen goriške. Doslej so v Sloveniji potrdili 51 okužb s to različico.

image_alt
Pred javnost stopil Fafangel in sporočil slabe novice o omikronu (VIDEO)

»Podatki kažejo, da je inkubacijska doba omikrona krajša kot za predhodne različice, iz Norveške poročajo o treh do štirih dneh, kar lahko prispeva k hitrejšemu širjenju, saj ljudje hitreje postanejo kužni pa tudi imunski sistem ima manj časa za aktivacijo,« je zapisal. Dodal je še, da se običajno virusi, ki se hitreje razmnožujejo, bolj škodljivi za gostitelja in da pride do zapletov običajno kasneje, šele po kakšnih desetih dneh. »Za širjenje je to gotovo slabo, za potek bolezni bomo pa še videli,« je še pojasnil svojim sledilcem.

Za primerjavo je izpostavil še, da je imela delta inkubacijsko dobo štiri dni, izvirna različica pa pet dni. »Poglavitna 'prednost' omikrona je neučinkovitost protiteles zaradi predhodne okužbe in cepljenja, zato je za okužbo dovzetna precej večja populacija.«

Na severu že prevladuje

Na Danskem je nova različica koronavirusa že prevladujoča. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so v zadnjih 24 urah potrdili 13.558 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Pri najmanj 500 ljudeh gre za ponovno okužbo, poročajo tuje tiskovne agencije. Danske oblasti so v nedeljo že zaostrile ukrepe. Izjemno hitro se različica širi tudi na Švedskem, kjer naj bi ukrepe zaostrili v četrtek.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije