TIHI MORILEC

Težka bitka z rakom: s tem, bi mu lahko zadali silovit udarec

Mladi o večji prepoznavnosti evropskega kodeksa proti raku.
Fotografija: Breme raka se veča predvsem zaradi staranja prebivalstva. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Breme raka se veča predvsem zaradi staranja prebivalstva. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Podatki slovenskega registra raka iz leta 2015 kažejo, da za rakom vsako leto zboli več kot 14.000 Slovencev, med njimi okoli 8.000 moških in 6.000 žensk. Vsako leto umre več kot 6.000 bolnikov, približno 3.500 moških in 2.700 žensk. Med nami živi več kot 100.000 ljudi, ki so zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Smrtnost zaradi raka se manjša. Petletno preživetje zbolelih med 2011–2015 je bilo že večje od 57 odstotkov.

Breme raka se veča predvsem zaradi staranja prebivalstva. Več kot 60 odstotkov oseb, ki zbolijo, je starejših od 65 let.

Začenja se poletna šola za mlade ambasadorje evropskega kodeksa proti raku, na kateri bodo mladi iz 25 držav izmenjali ideje in izkušnje za večjo prepoznavnost evropskega kodeksa proti raku. Srečanja v Ljubljani se bo udeležilo 40 udeležencev, dve ambasadorki bosta zastopali Slovenijo.

Mladi s svojim delovanjem širijo zavedanje o priporočilih evropskega kodeksa proti raku, so sporočili z onkološkega inštituta. Z doslednim upoštevanjem teh smernic bi namreč lahko obolevnost za rakom skoraj prepolovili.

Upoštevati je treba vsa priporočila
* Zdrava prehrana in gibanje.
* Omejiti sončenje.
* Zračiti prostore.
* Izogibati se nevarnim snovem na delovnem mestu in v bivalnem okolju.
* Ženskam svetujejo, naj dojijo čim dlje in se izogibajo hormonskemu zdravljenju menopavznih težav.
* Starši naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni proti HBV ter HPV
* Priporočajo tudi udeležbo v presejalnih programih Zora, Dora in Svit.


Mladi ambasadorji pa so tisti mladi prostovoljci, ki so aktivni predvsem na področjih medicine, javnega zdravja in družbenih ved ter večajo prepoznavnost kodeksa. Sicer pa za prepoznavnost priporočil pri nas skrbi tudi projekt Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku pod okriljem ministrstva za zdravje in Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Kodeks so med drugim predstavili tudi v ljubljanskih srednjih šolah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije