DRŽAVA NAKAZUJE

Ste preverili bančni račun? Mnogi so se danes pošteno razveselili

Furs je začel izplačevati dohodnino. Nakazila prejemajo tisti, ki so dobili informativni izračun v prvi tranši.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo

Finančna uprava Republike Slovenije je začela izplačevati dohodnino za lansko leto. Rok za izplačilo je sicer 29. maj. Prav tako je to rok, ki ga morajo upoštevati tisti, ki morajo poravnati premalo plačano dohodnino.

Na Fursu so nam pojasnili, da izplačila kot običajno začnejo približno pet dni pred iztekom roka. Ključ, po katerem izplačujejo, pa je popolnoma naključen. Če se je torej zgodilo, da je kdo od vaših znancev nakazilo prejel danes, ni nič čudnega, če ga vi še niste prejeli, saj bo Furs nakazoval vse do srede, 29. maja.

V prvem svežnju je sicer informativne izračune prejelo 930.749 zavezancev, od tega 130.990 oziroma 14 odstotkov z doplačili, 364.491 oziroma 39 odstotkov z vračili, 435.268 oziroma 47 odstotkov pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V prvi tranši bo skupaj za 34,88 milijona evrov doplačil in 95,45 milijona evrov vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 266 evrov, povprečni znesek vračila pa 262 evrov.

Naslednji sveženj informativnih izračunov dohodnine bo Furs odpremil 31. maja. V tej tranši bodo tisti, ki imajo vzdrževane družinske člane. Izplačilo lahko pričakujejo čez dva meseca, torej konec julija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije