TEST NA TRI DNI

Taksisti ogorčeni: Ukrepi se sproščajo, za nas vlada sprejela najhujšega

Taksisti so hupali proti obveznemu testiranju na okužbo z novim koronavirusom na vsake tri dni.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Več kot 100 taksistov je danes z vožnjo in hupanjem v središču mesta izrazilo nestrinjanje z vladnim odlokom, ki jim nalaga obveznost testiranja na okužbo z novim koronavirusom na vsake tri (!) dni. Sindikat taksistov in krovni Sindikat delavcev prometa in zvez sta napovedala, da bodo protestne aktivnosti, če ta pogoj ne bo odpravljen, stopnjevali.

Vladni odlok o izvajanju javnega prometa za taksiste uvaja bistveno strožje omejitve kot za druge izvajalce javnega prometa. »Preostali lahko opravljajo svoje delo v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) brez testov, pri taksi službah pa so zahtevani testi, in sicer na vsakih 72 ur,« je navedla generalna sekretarka sindikata prometa in zvez Saška Kiara Kumer.


Velika večina taksistov je samostojnih podjetnikov, zato ukrepi, kot so čakanje na delo ali skrajšan delovni čas, zanje ne pridejo v poštev. Mnogi imajo ob tem visoke stroške, denimo lizinga in goriva. Nekaj pomoči so od države sicer prejeli, a ta ni rešila njihovih težav.

Vlada sprejela najhujši ukrep na svetu?

»Eno leto so bili dobri, da zamenjajo ves javni promet, nihče jih ni vprašal, ali imajo zaščito. Zdaj, ko se ukrepi sproščajo, pa je vlada zanje sprejela najhujši ukrep, morda celo na svetu,« je opozoril predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim. »Naš pogoj je opravljanje dejavnosti brez testiranja, kot je denimo v Avstriji. Če pa že, pa vsaj tako v primeru drugih dejavnosti v Sloveniji, na sedem dni.« Od vlade pričakujejo, da se bo odzvala na seji že ta teden.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije