NKBM IN NLB

Tako so prali denar v slovenskih bankah

Poslanci so včeraj sprejeli zaključno poročilo, vsebina katerega bo v večjem delu ostala pred slovensko javnostjo skrita. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Preiskovalna komisija poslanca Janka Möderndorferja (SMC) je na včerajšnji seji v državnem zboru sprejela zaključno poročilo, ki je obremenjujoče za nekatere člane stranke SD in SDS. Kot poroča Delo, pa so ovadili Primoža Britovška, nekdanjega prvega moža NKBM.

Pahorjev svetovalec ni več primeren

Poročilo komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem sumov pranja denarja v NLB in NKBM, bo v večjem delu tajno, del pa naj bi bil z današnjim dnem razkrit tudi javnosti. Ugotovitve naj bi v povezavi z dogajanjem iranskega posla Farrokh prek NLB v času vlade Boruta Pahorja najbolj bremenile takratnega finančnega ministra Franca Križaniča in zunanjega ministra Samuela Žbogarja, in sicer zaradi opustitve dolžnega ravnanja. Sprejeli naj bi tudi mnenje o Pahorjevem svetovalcu Darku Lubiju in zapisali, da ni več primeren za delo v javni upravi.

V iranskem poslu prek NLB naj bi zaznali vrsto elementov poskusov pranja denarja. Ugotovili naj bi tudi, da je ista banka s sedežem v Moskvi podobne posle z NLB že izvajala v osemdesetih, zato naj bi bilo še težje verjeti, da nihče v NLB ni vedel, kaj se dogaja.

Vpletena celo italjanska mafija?

Drugi del preiskave pa se nanaša na sume pranja denarja v NKB in kazensko ovadbo Primoža Birtovška, nekdanjega izvršnega direktorja NKBM, ki je v banko prišel v času Janševe vlade leta 2012. Ovadili ga bodo zaradi sumov ponarejanja listin in sumov pranja denarja, saj naj bi obstajalo več poročil, ki podajajo resne sume, da je NKBM zaradi pomanjkljivega notranjega nadzora prek poslovalnic omogočal nenavadne dvige denarja. Sumijo celo, da naj bi denar poskušali oprati člani italijanske mafije.

V preiskavi se je pojavilo tudi ime Dijane Đuđić, ki je širši slovenski javnosti postala znana, ko je lani stranki SDS posodila 450 tisoč evrov. Janševi so, ko se je izkazalo, da je posojilo sporno, denar vrnili. Đuđićeva, ki je od leta 2016 poslovala z NKBM, naj bi prek številnih bančnih računov v različnih bankah obrnila več kot milijon evrov. Na njen račun v banki NKBM pa naj bi iz tujine prišlo nekaj 100 tisoč evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije