GLASOVANJE JE KONČANO

Svetniki odločili: to je usoda prvega moža nacionalke

Kadunc je omenil tudi možnost sprožitve pravnih postopkov za zaščito svojega položaja. 
Fotografija: Igor Kadunc ostaja direktor RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Igor Kadunc ostaja direktor RTV Slovenija. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Igor Kadunc, tako so izglasovali programski svetniki na seji malo pred 19.30, ostaja prvi mož nacionalne televizije. Marija Aleš, predsednica volilne komisije, je povedala, da jih je glasovalo 28. Dve glasovnici sta bili neveljavni, za razrešitev jih je bilo 14, proti pa 12. Programski svet je z razpravami in s stališči posameznikov, ki ne izhajajo samo iz interesnih skupin, temveč tudi iz političnih strank, vnovič dokazal prepletenost interesov in tipično slovensko zgodbo razumevanja demokracije.

Igor Kadunc (59) je bil po končanem glasovanju z izidom zadovoljen. Za Slovenske novice je odgovoril na nekatere očitke. »Iz sveta agencije Slovenskega filmskega centra (SFC) bom izstopil zagotovo v trenutku, ko bo sprejet finančni načrt RTV SLO. Ta namreč spet ni bil sprejet, kar je dolgoročno slabo. Televizijci, denimo, ne morejo načrtovati in plačevati projektov, investirati v filmsko produkcijo, ogrožene so lahko tudi pogodbene obveznosti, poraba sredstev je močno omejena in strogo nadzorovana, so na tako imenovanih dvanajstinkah. Pomeni, da lahko mesečno potrošijo do 10 milijonov evrov (od skupno prejetih 120 milijonov letno), tako kot so bila razdeljena po prejšnjem programsko produkcijskem načrtu.«

Očitek nekaterih članov programskega sveta danes je bil, da pri funkciji generalnega direktorja, ki je obenem član SFC, obstaja konflikt interesov. Po izjavi Igorja Kadunca je komisija za preprečevanje korupcije ocenila, da konflikta interesov ni, torej tudi ni potrebe za izstop Kadunca iz SFC. 

Predsednik nadzornega sveta, Andrej Grah Whatmough (34), ki je predlagal predčasno razrešitev Kadunca (mandat se mu izteče aprila 2021), je na seji pred glasovanjem suvereno napovedal, da je finančna prihodnost televizije popolnoma jasna, če jo bo vodil sedanji generalni direktor – do leta 2020 bodo ostali brez denarja, pa tudi to, da je pripravljen prevzeti vodenje RTV, če bo Kadunc danes razrešen.

Prvega moža nacionalne televizije smo prosili za komentar. RTV Slovenija bo zmanjkalo denarja, če jo bo vodil Kadunc ali kdor koli drug. Kaj dobrega bo naredil za televizijo zdaj, ko ostaja vodilni na državni televiziji? »Čeprav je težko kar koli na hitro spremeniti, mislim, da se rezultati dela moje ekipe, predvsem pa vseh, s katerimi sodelujemo, počasi že vidni tudi na programih. MMC uspešno dela, enako radio. Na drugi program TV smo vrnili nogomet, povečali sredstva za igrani program … Res je tudi, da sem zagovornik tega, da se obseg programov bistveno ne zmanjšuje. Torej da ne pristanem na to, da bi se dejavnost RTV morala skrčiti, ker naj ne bi bilo mogoče povišati RTV-prispevka.«

Programski svet se je izgubljal v brezplodnih razpravah in obtoževanjih, na koncu pa se priklonil zdajšnjemu generalnemu direktorju Igorju Kaduncu. Resda z matematično odločitvijo, zapisano v zakonu in statutu RTV Slovenije (28 glasovnic, 12 proti, 14 za razrešitev), ki pravi, da mora biti za razrešitev generalnega direktorja (enako kot za njegovo imenovanje) potrebnih najmanj 15 glasov v 29-članskem svetu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije