KORONAVIRUS

Število okuženih narašča, poglejte, kaj počne policija na cesti (VIDEO)

Na intenzivni negi je 28 ljudi, ki potrebujejo respiratorje.
Fotografija: Kontrola policije. FOTO: Staš, bralec poročevalec
Odpri galerijo
Kontrola policije. FOTO: Staš, bralec poročevalec

Po zadnjih podatkih, ki jih je razkril minister za zdravje Tomaž Gantar, je v Sloveniji potrjenih 756 okužb z novim koronavirusom, kar je 26 več kot dan prej. Hospitaliziranih je 115 ljudi, od tega jih je 28 na intenzivni negi. V nedeljo smrti zaradi okužbe s sars-cov-2 oz. zaradi covid-19 nismo imeli, tako je število žrtev tega virusa pri nas še naprej 11.



Število okuženih v Šmarju pri Jelšah je posledica obdobja, ko še ni bilo sprejetih ukrepov, ko še ni bilo omejitve obiskov v domovih za ostarele, je prepričan minister.
 
Preberite tudi:

Konec vikend turizma: gibanje le še v svoji občini; v trgovino le z masko (VIDEO)
Bralec Darko: Kako naj grem jutri v trgovino, če nimam maske?



Za bolnike je na voljo okoli 500 postelj, je zatrdil minister in dodal, da lahko te zmogljivosti še povečamo, ker zmanjšujejo nekaj nenujnih programov. V intenzivni negi je 50 postelj, prihajajo pa tudi respiratorji, vsi ukrepi pa so namenjeni temu, da bi zdravstveni sistem zdržal epidemijo.



Od polnoči velja ostrejša omejitev gibanja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Od polnoči velja ostrejša omejitev gibanja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Vlada je konec tedna zaostrila ukrepe. Z nekaj izjemami je gibanje omejeno na občino bivanja (ali začasnega gibanja), s čimer želijo preprečiti predvsem prizore iz sončne sobote, ko se je marsikdo podal proti Obali, Bledu in drugim turističnim krajem. Poleg omejitve gibanja na občino bomo morali odslej v zaprte javne prostore z maskami, upokojenci in druge ranljive skupine pa bodo lahko šle v trgovino le med 8. in 10. uro.
 
Preberite tudi:

S čim bomo razkuževali stavbe? Razkužilo si pripravite sami



Omejitev na gibanje občine bivanja je sprožila številna vprašanja, ali to pomeni, da ne smejo na pomoč npr. v več deset kilometrov oddaljen kraj v drugi občini, kjer živijo ostareli in onemogli starši? Vlada odgovarja, da lahko, katere so še izjeme od te prepovedi, si lahko preberete spodaj.

Bralec Staš nam je poslal fotografijo policije, ki opravlja kontrolo spoštovanja novih omejitev na Jeprci. Izvrševanje novega odloka o omejitvi gibanja na občino bivanja nadzirajo policija in inšpektorati. Občine imajo pristojnost, da same določajo, kdo še lahko nadzira izvrševanje odloka, je pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Kontrola policije. FOTO: Staš, bralec poročevalec
Kontrola policije. FOTO: Staš, bralec poročevalec


Konec tedna je bila med najbolj turistično obleganimi občina Bled. Občina Bled in štab CZ Bled sta zadovoljna z zadnjo uredbo vlade o omejevanju gibanja na občino stalnega oziroma začasnega bivališča. Župan Janez Fajfar pravi, da je vlada upoštevala predloge turističnih občin. Občina Bled je namreč prek regijskega štaba CV za Gorenjsko konec tedna obvestila vlado o množičnem nespoštovanju ukrepov obiskovalcev iz vse Slovenije, ki so prihajali na Bled, v Bohinj in na Pokljuko. Pri zagotavljanju spoštovanja ukrepov bodo na Bledu sodelovali policisti, redarji in dodatno tudi prostovoljci, ki so že evidentirani pri civilni zaščiti. Občina dodatnih omejevalnih ukrepov še ne bo sprejemala.



 

Kazen začasno prekinjena 68 zapornikom


Na podlagi nedavno sprejetega zakona, ki pri obvladovanju epidemije koronavirusa omogoča začasni ali predčasni odpust zapornikov, je bila do zdaj kazen začasno prekinjena 68 zapornikom, 15 pa jih je bilo izpuščenih predčasno, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Pri vseh je bil narejen varnostni pregled, je dodala.
      
V nedeljo je namreč začel veljati zakon, ki prekinja tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinaša ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih. V skladu z njimi lahko direktor zapora zaporniku za en mesec prekine prestajanje zaporne kazni, če pri tem ne obstajajo varnostni zadržki. Prekinitev se lahko podaljšuje, dokler obstajajo razlogi zanjo. Prav tako lahko direktor zapornika predčasno odpusti iz zapora, če ima ta do izteka kazni manj kot šest mesecev, če se vzorno obnaša in če je prestal že vsaj dve tretjini kazni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije