S čim bomo razkuževali stavbe? Razkužilo si pripravite sami

Žganje ne bo učinkovito, skoraj gotovo pa imate doma varekino, ki jo razredčite in lahko uporabljate v boju proti koronavirusu.
Fotografija: Upravnik je odgovoren za razkuževanje večstanovanjskih stavb, lahko pa se organizirajo tudi stanovalci sami in dodatno poskrbijo za svojo varnost. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Upravnik je odgovoren za razkuževanje večstanovanjskih stavb, lahko pa se organizirajo tudi stanovalci sami in dodatno poskrbijo za svojo varnost. FOTO: Tadej Regent

Med ukrepi, ki jih je sprejela vlada v boju proti širjenju koronavirusa, je tudi razkuževanje večstanovanjskih stavb, kar je naloga upravnika oziroma etažnih lastnikov, kjer upravnika ni. Ob tem pa se pojavlja vprašanje, s čim bomo sploh razkuževali? A brez skrbi, skoraj gotovo imate doma kakšno od sredstev, iz katerih lahko sami naredite primerno razkužilo, ali pa so takšna sredstva v prosti prodaji.

Za zdaj se še da dobiti alkohol v prosti prodaji, ob tem pa na veterinarski fakulteti opozarjajo, da domače žganje in podobne žgane pijače ne uničijo virusa. Čeprav trenutno ni znanstvenih dokazov o učinkovitosti različnih razkužil proti virusu sars-cov-2, se za razkuževanje prostorov priporoča najprej čiščenje z nevtralnim detergentom (običajnim čistilom), ki mu sledi razkuževanje z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom. Površine, ki jih ne smemo čistiti z varekino, najprej očistite z detergentom in nato razkužite s 70-odstotnim etanolom. Alkohol oziroma etanol je učinkovit le v koncentracijah nad 65 odstotki. 



Študija, objavljena v Journal of Hospital Infection, je pokazala, da se koronavirus na površinah učinkovito v eni minuti deaktivira z:
– 62- do 71-odstotnim alkoholom (etanol),
– 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom (razredčena varekina),
– 0,5-odstotnim vodikovim peroksidom, ki pa precej hitro razpade.

Manj učinkoviti so 0,05- do 0,2-odstotni benzalkonijev klorid ali 0,02-odstotni klorheksidinov diglukonat.

Pomembno je, da alkohola, natrijevega hipoklorita in vodikovega peroksida ne mešate med seboj, saj lahko pride do eksplozije!



V boj proti koronavirusu z doma narejenimi razkužili. FOTO: Shutterstock
V boj proti koronavirusu z doma narejenimi razkužili. FOTO: Shutterstock
Urad za kemikalije glede razkuževanja svetuje, da površine očistite z navadnim detergentom in jih razkužite s proizvodi za dezinfekcijo, ki imajo (na etiketi ali v navodilih) navedeno protivirusno delovanje. Pri njihovi uporabi dosledno upoštevajte navodila za uporabo, saj v nasprotnem primeru dezinfekcija ne bo učinkovita. Kot priročno sredstvo za dezinfekcijo lahko uporabljate tudi 0,05- do 0,1-odstotno raztopino natrijevega hipoklorita (varekina). Poleg razkuževanja poskrbite tudi za zračenje prostorov.



Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da razkužimo površine z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita (npr. varekina). Na voljo so različne koncentracije natrijevega hipoklorita. Dodajanje vode je odvisno od koncentracije natrijevega hipoklorita v belilnem sredstvu.

Kako razredčiti:
% natrijevega hipoklorita na embalaži belilnega sredstva Količina belilnega sredstva
(ml)
Količina potrebne vode
(ml)
Celotna količina dobljene 0,1 % raztopine natrijevega hipoklorita (ml)
1 % 1000 9000 10000
2 % 500 9500 10000
3 % 333 9677 10000
4 % 250 9750 10000
5 % 200 9800 10000

Za občutljive površine lahko namesto belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita uporabite razkužilo, ki vsebuje 70-odstotni etanol. Belilna sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita in razkužila, ki vsebujejo 70-odstotni etanol, so dostopna v prosti prodaji. Etanol za uporabo pripravite tako, da 66,5 grama 96-odstotnega etanola razredčite z destilirano vodo do 100 gramov oziroma v liter 96-odstotnega etanola dodajte 407 mililitrov destilirane vode. Če te nimate, uporabite prekuhano in ohlajeno vodo iz pipe.

Ob tem pa nujno opozorilo: takšnih razkužil nikar ne uporabljajte na sebi! Razkužila, ki so namenjena čiščenju površin in predmetov, nikakor niso primerna za pršenje po telesu. Če se po telesu popršite z alkoholom ali razkužilom, to ne bo pomagalo proti novemu koronavirusu, lahko pa si poškodujete sluznice (oči, nos, usta) in oblačila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije