KAJ NAS ČAKA JESENI?

Znano, koliko zaposlenih v UKC Ljubljana se je cepilo

Kako bo, če pride do novega pritiska na bolnišnice?
Fotografija: Vodja infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Vodja infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

UKC Ljubljana je pripravljen na novi val epidemije novega koronavirusa so danes sporočili po izredni seji sveta UKC Ljubljana. Na seji so med drugim obravnavali poročilo o pripravljenosti in strategijo UKC Ljubljana.

Vodja infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je dodala, da so verjetni pripravljeni, a ne v takšni meri, kot bi si želeli. Pojasnila je, da je »covid 19 takšna bolezen, da se dnevno stvari spreminjajo, prihajajo nova spoznanja, dognanja, novo različice. V enem letu smo posodili pandemski načrt – zagotovili smo nove prostore v DTS, renovirali Bolnišnico Petra Držaja za akutne primere. Veliko smo se naučili.« Dodala je, da je kljub temu, da ne ve natančno, kaj nas čaka v novem valu, prepričana, da se je treba cepiti. »To nas bo vrnilo v normalno življenje. In da se ne bomo vsakič, ko nekdo zakašlja, ustrašili, da smo zboleli. Izredno malo imamo bolnikov, ki so bili cepljeni. S cepljenjem pa smo preprečili tudi prenose bolezni med zaposlenimi in bolniki.«

Lejko Zupančeva si želi, da bi v Sloveniji odprli še dodatno bolnišnico za covid 19. Hkrati pa je dejala, da se trenutno s številkami bolnikov bližajo meji, ko bo treba odpirati nove oddelke, s tem pa je na vrsti tudi prerazporeditev kadrov iz drugih oddelkov.

V UKC Ljubljana se je po besedah Zupančeve proti covidu 19 cepilo okoli  65 odstotkov vseh zaposlenih, 15 do 20 odstotkov pa je prebolevnikov. Med zdravniki je delež cepljenih 89 odstotkov. Medicinske sestre so cepljenje nekje v slovenskem povprečju (40,7%), medtem ko je največ cepljenih zdravnikov z infekcijske klinike (vsi, razen nekaj zdravnic, ki so na porodniškem dopustu).

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije