EPIDEMIJA

Številke rastejo: delež okuženih vedno večji

Zdi se, da se pred nedeljo, ko bodo za en dan veljale številne izjeme, stanje le še slabša.
Fotografija: Središče prestolnice ob zaprtju javnega življenja. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Središče prestolnice ob zaprtju javnega življenja. FOTO: Jure Eržen, Delo

Novih primerov v Sloveniji je bilo v petek znova veliko. Delež okuženih je bil 25,9-odstoten, poroča sledilnik covida 19 (4998 PCR-testov, 1296 pozitivnih). Opravili so 18.903 hitrih testov. Število aktivnih primerov je zraslo na 13.906.

Na današnji dan je tudi več hospitaliziranih zaradi covida. Od 531 bolnikov jih 123 potrebuje intenzivno zdravljenje. Poročajo še o petih smrtnih žrtvah.  

Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 1047.



image_alt
Slovenska strokovnjaka optimistična bolj od svojih tujih kolegov

Kaj nas čaka v prihodnjem tednu?


V četrtek so v veljavo stopili strogi ukrepi, ki naj bi veljali do 12. aprila. Vlada upa, da bo tako zajezila širjenje virusa. V prihodnjih dneh pa naj bi svetovalna skupina za covid 19 pri ministrstvu za zdravje pretresala ukrepe in razpravljala o spremembah na vladnem semaforju. Trenutno še nabirajo predloge in zamisli , ali bi katerega od ukrepov prestavili v drugo skupino.

image_alt
Vladni odlok ne pije vode? To je z odvetniki dosegla slovenska družina


11-dnevno zaprtje bi lahko razbremenilo bolnišnice tudi po mnenju Leona Cizlja z Instituta Jožef Stefan. Ta je celo napovedal, da bo ne glede na to, ali zapremo državo ali ne, tretji val izzvenel konec junija. Kot ključno stroka izpostavlja precepljenost in prekuženost.

Za prihodnji teden je napovedano, da bosta v državo prišli dve pošiljki cepiv, skupaj skoraj 53.000 odmerkov. V prihodnjem tednu načrtujejo, da bodo cepili vse, starejše od 60 let. Cepiva Pfizer in Biontech ter Moderne bodo namenjena za druge odmerke starejših od 70 let in posebej ranljive kronične bolnike. S cepivi AstraZenece pa bodo cepili osebe stare od 60 do 64 let.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije