ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMOV

Ste videli, kaj je Janša zapisal ob objavi rdeče zvezde in kljukastega križa?

23. avgust je evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov se iz političnih vrst vrstijo izrazi sočutja svojcem žrtev totalitarnih režimov in pozivi k obsodbi vseh vrst totalitarizmov. V Sloveniji ob današnjem dnevu poteka tudi več spominskih dogodkov.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov izpostavila, da je današnji dan opomin, da odmik od demokracije vodi v neskončno izključevanje in sejanje smrti. »V spoštljiv poklon žrtvam si zato obljubimo, da bomo vedno varovali demokracijo, spoštovali človekove pravice in dostojanstvo vseh,« je zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem twitterju.

»Obsojamo vse zločine proti človečnosti in sočustvujemo s svojci žrtev. Slovenski narod je še posebej trpel zaradi fašizma in nacizma,« pa so na družbenem omrežju X zapisali na vladi.

Zvezda in svastika. FOTO: Omrežje X
Zvezda in svastika. FOTO: Omrežje X

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša pa je ob današnjem dnevu zapisal, da se danes spominjamo posledic zločinskega pakta Hitler-Stalin, ki je povzročil desetine milijonov mrtvih in strašansko trpljenje. »Ker z internacionalnim socializmom zahodni svet ni obračunal, imamo danes agresijo na Ukrajino ter tsunami kulturnega marksizma,« je še ocenil in ob tem objavil fotografijo rdeče zvezde in kljukastega križa.

Delegacija opozicijske NSi pa je danes položila venec pred spomenikom žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predsednik NSi Matej Tonin je ob tem poudaril, da Slovenija potrebuje več strinjanja glede osnovnih civilizacijskih norm. »Totalitarni režimi so na našem ozemlju pustili številne žrtve, dolžnost naše generacije pa je, da vse te mrtve pokopljemo,« je dejal.

Kako komentirate omenjene besede slovenskih politikov? 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije