Sredi noči jih je zbudila sirena

Konec tedna minil v strahu pred poplavami. Morje se je spet razlilo.
Fotografija: Predvsem v soboto so imeli gasilci veliko dela. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Predvsem v soboto so imeli gasilci veliko dela. FOTO: Voranc Vogel

Konec tedna je minil v znamenju povečanih padavin in marsikje tudi v strahu pred poplavami. Na Agenciji RS za okolje so izdali opozorilo pred obilnimi padavinami in močnim vetrom, opozarjali pa so tudi na visok vodostaj nekaterih rek. V soboto so nekatere reke tudi prestopile bregove – opozarjali so predvsem na Reko, Rižano, Dragonjo, Sočo, Tolminko in Savo Bohinjko. Z dela Primorske pa so poročali o močnem vetru. Ta je namreč na cesto podiral drevesa, v Jagodjah pa je drevo padlo na avtomobil.
V Piranu so se pripravili na povišano plimovanje, hudega tokrat ni bilo. FOTO: Moni Černe
V Piranu so se pripravili na povišano plimovanje, hudega tokrat ni bilo. FOTO: Moni Černe

Veliko dela so imeli ta konec tedna gasilci. Na upravi za zaščito in reševanje so do sobotnega popoldneva namreč našteli 27 dogodkov v občinah Piran, Šmarje pri Jelšah, Izola, Kobarid, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Bovec, Koper, Naklo, Maribor, Bled, Kočevje, Lukovica, Cerkno, Idrija, Jesenice, Tolmin in Ilirska Bistrica.

Gasilci iz 17 prostovoljnih gasilskih društev in njihovi poklicni kolegi iz treh enot so morali zaradi poplav meteornih voda prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. V Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki se je razlival zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.


V občini Ilirska Bistrica so popoldne zaradi naraščanja reke Reke začeli prebivalcem naselja Rečica in Bazoviške ceste v Ilirski Bistrici preventivno razvažati protipoplavne vreče, delno poplavljeni sta bili tudi dve cesti, Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica pa je sporočilo prebivalcem, da morajo vodo prekuhavati.

Zaradi padavin sta se sprožila tudi dva zemeljska plazova, eden v Podgorju v občini Slovenj Gradec in drugi v Tolminu, kjer je poškodovan del vozišča. Zaradi poškodovanih ostrešij pa je voda zalila tudi notranje prostore treh objektov.
 

Visoko plimovanje


Regijski center za obveščanje Koper je v soboto zaradi visokega plimovanja morja v Piranu dvakrat sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto. Najnižje dele obale je začelo poplavljati že ponoči in sirena z opozorilom na nevarnost je Pirančane zbudila že ob 4.13. Druga je sledila ob 16.24. Tudi v nedeljo ob 7.26 se je oglasila sirena.


Kot so za STA povedali v civilni zaščiti Piran, je morje malo poplavilo cesto, umakniti so morali avtodom, sicer pa na srečo ni bilo hujšega. Južni veter se je namreč umiril, morje pa se je že začelo umikati. V Piranu so že prej s protipoplavno zaščito zaprli Tartinijev trg in preprečili morebitno škodo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije