Spoznavali lasten kraj, kjer oživljajo bajer z zdravilnim vrelcem

Zacurek na območju Šmarja - Sapa je bil dolgo zanemarjen. Projekt ureditve delno financira Evropska unija.
Fotografija: V poletnem času bo bajer zagotavljal prijetno osvežitev.
Odpri galerijo
V poletnem času bo bajer zagotavljal prijetno osvežitev.

V času koronaukrepov so mnogi odkrivali lepote domačega kraja. Tako je bilo tudi v Grosupljem, kjer so domačini in tudi priseljeni prebivalci postopoma raziskovali bisere, ki jih občina ponuja v obilju. Nekaterim, ki so bili dolga leta prepuščeni milosti in nemilosti narave, so medtem vdihnili novo podobo. Med njimi je bajer Zacurek na območju Šmarja - Sapa, ki je bil zadnja leta kar zanemarjen. Potem se je občina Grosuplje z lokalnimi partnerji odločila kandidirati na javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Sožitje med mestom in podeželjem in bila uspešna.

»V okviru projekta je izvajalec del uredil brežino bajerja s pokončnimi lesenimi stebrički iz borovega lesa in odstranil mulj z dna bajerja. Postavljena sta že oba pomola, treba je namestiti le še klop, ki bo potekala po celotni dolžini daljšega pomola. Urejeni sta manjše otroško igrišče z dvojno gugalnico in manjše vadišče s preprosto fitnes napravo, namenjeno vadbi otrok in odraslih. Med bajerjem in prostorom za vadbo je manjši lesen podest s klopjo, namenjen prireditvam ali počitku in opazovanju narave,« sporočajo z občine in dodajajo, da je treba postaviti samo še lesene stebričke za omejitev vožnje in urbano opremo, kot so klopi, koši za smeti in stojala za kolesa. K projektu ureditve so pristopili šmarski šolarji in otroci iz grosupeljskega vrtca Kekec, ki bodo prispevali informativno in interakcijsko tablo za popestritev ponudbe.
Župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar sta si ogledala napredek. FOTOGRAFIJI: Občina Grosuplje
Župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar sta si ogledala napredek. FOTOGRAFIJI: Občina Grosuplje

Bajer s studencem Medvedov izvir, ki naj bi bil celo zdravilen, leži severno od naselja Šmarje - Sap, ob robu gozda, in je priljubljena izletniška točka mnogih. Lokacija je primerna za druženje, manjše športne aktivnosti, hkrati pa izhodišče za krajše pohode po gozdu in daljše izlete proti Plešam in ljubljanski občini. V prihajajočem vročem poletju, ko še ne vemo, ali bomo lahko sploh kaj uživali na morju, bo tako bajer ponudil prijetno osvežitev. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije