TEŽKO LOČITI

Sploh po pomoč na urgenco? Tam zdaj vsi skupaj: kužni, bolni, polomljeni

Selitev ljubljanske nujne medicinske pomoči z Metelkove na urgenco UKC, kot kaže, sploh ni bila dogovorjena.
Fotografija: Vsi skupaj v isti čakalnici. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Vsi skupaj v isti čakalnici. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – S prvim decembrskim dnem je Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana ukinil nujno medicinsko pomoč v zdravstvenem domu na Metelkovi ulici, o čemer smo poročali, ter jo preselil na ljubljansko urgenco, kar pa je v UKC dvignilo nemalo prahu.

Predsednik komisije za koordinacijo urgentne dejavnosti UKC Ljubljana Anže Kristan je po prvem skupnem delovanju UKC in nujne medicinske pomoči pozval, da se ta selitev začasno prekine. »Ta selitev nas je precej presenetila,« je dejal. Dodal je, da ni dobil nobenih pojasnil, zakaj so se za spremembo, »ki absolutno ni bila dogovorjena z UKC«, odločili uvesti že z decembrom. Na zadnjem sestanku z ZD Ljubljana (13. novembra) jih je razumel, da so selitev za zdaj ustavili.


Želeli preseliti tudi nujno pomoč za otroke

Kot je razumeti iz odgovorov na naša vprašanja, je Zdravstveni dom Ljubljana sprva želel preseliti tudi nujno pediatrično medicinsko pomoč: »Pediatrična nujna medicinska pomoč (PNMP), ki jo izvajamo ob vikendih in praznikih ter ponoči, ostaja na Metelkovi ulici 9, zato ker v urgentnem centru UKC Ljubljana ni omogočeno nemoteno izvajanje PNMP. ZD Ljubljana je na prošnjo UKC Ljubljana privolil v opravljanje PNMP na Metelkovi ul. 9 v ZD Ljubljana.«
 

Skrbi mešanje bolnikov: prihaja gripa, okužbe dihal

Po mnenju predstojnika iz UKC tudi za odrasle taka selitev ni najbolj smotrna. Zaradi pričakovanega povečanja okužb dihal in gripe jih namreč skrbi mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi in s tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav. Podobno meni predstojnice splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma Matejka Škufca Sterle. Bolnike, ki so kužni, po triaži izolirajo in naj ne bi bili v stiku z drugimi bolniki. Ko pa se bo začela sezona gripe, bodo službo poskušali ustrezno prilagoditi, je napovedala.

Sicer pa v ZD Ljubljana opozarjajo, da se nenujne storitve obračunava skladno z veljavnimi ceniki ZD Ljubljana, ki so objavljeni na njihovi spletni strani. Največkrat je to obračun prvega kurativnega pregleda, ki stane 18 evrov.
 

Ste opazili kaj zanimivega? Sporočite nam, preverili bomo in objavili!

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije