SPREMEMBA

Morate k zdravniku? Nič več na Metelkovo, zdaj na urgenco

Objavljeno 01. december 2018 07.12 | Posodobljeno 01. december 2018 07.13 | Piše: Ma. M.

Odslej dežurne službe za odrasle v Ljubljani ne bo več v zdravstvenem domu.

Fotografija je simbolična. FOTO: Wavebreakmedia, Getty Images, Istockphoto
LJUBLJANA – Sobotna dežurna služba za odrasle se s soboto, 1. decembrom 2018, seli iz ZD Ljubljana Center na Metelkovi ulici na Bohoričevo ulico 4 (doslej so nujno pomoč nudili na obeh lokacijah) v enoto Splošne nujne medicinske pomoči (SNMP) ZD Ljubljana. Torej na isto lokacijo, kjer je ljubljanska urgenca UKC Ljubljana (Bohoričeva ulica 22a).  
Otroci in mladostniki še vedno na Metelkovi
Zdravstveni dom Ljubljana izvaja tudi pediatrično nujno medicinsko pomoč, ki je namenjena otrokom in mladini do 19. leta starosti.

Ambulanta deluje vsako noč od 19. do 7. ure ter ob nedeljah in praznikih od 7. do 19. ure v enoti Center, Metelkova 9.

Ob sobotah je od 7. do 19. ure zdravnik za otroke in mladino do 19. leta starosti dosegljiv na eni lokaciji ZD Ljubljana, in sicer v pritličnih prostorih Zdravstvenega varstva predšolskih otrok v enoti Center, Metelkova ulica 9.

Dežurna služba je namenjena izvajanju nujne medicinske pomoči, so zapisali na svoji spletni strani ter dodali: »Nujna medicinska pomoč pomeni izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in njegove ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti. Če storitve niso nujne, so po pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja samoplačniške. V času dežurstva oziroma v urgentni ambulanti pacienti ne morejo dobiti napotnic za naročene preglede in recepte za zdravila, ki jih redno jemljejo, temveč te storitve pravočasno uredijo pri osebnem zdravniku.«
Nujne storitve niso plačljive. Če storitve niso nujne, so po pravilih zdravstvenega zavarovanja samoplačniške.

Spomnimo, ob delavnikih med 7. in 19. uro vas bo sprejel osebni zdravnik, v njegovi odsotnosti pa nadomestni (sprejemni) zdravnik. Ob vikendih, praznikih ter ponoči se obrnite na nujno medicinsko pomoč oziroma odpravite v urgentni center. A če bo tam zdravnik presodil, da vaša težava ni nujna, boste zanjo morali v roku osmih dni plačati račun.
 

Podpis, da boste plačali

​Ob obisku nujne medicinske pomoči ali urgence vam bodo dali v podpis obrazec, s katerim se boste strinjali z možnostjo, da ste v nenujnih primerih obravnavani kot samoplačniki.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji