CILJNI NADZOR

Šok v Sloveniji! Vsak peti objekt nedovoljen

Gradbena inšpekcija je z rednimi pregledi preverjala, ali se gradnje objektov izvajajo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Inšpektorji gradbene inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor, kar 55 jih je sodelovalo, so izvedli akcijo nadzora. Opravili so 914 inšpekcijskih rednih pregledov in 173 zaslišanj. »Do zdaj pridobljeni rezultati akcije preverjanja legalnosti gradenj objektov v letu 2018 kažejo, da je vsak peti objekt oziroma gradnja nedovoljen,« poroča ministrstvo za okolje in prostor. 


Gradbena inšpekcija je z rednimi pregledi preverjala, ali se gradnje objektov izvajajo na podlagi izdanih gradbenih dovoljenj. V primerih, ko je bilo ugotovljeno, da je gradnja dovoljena, so preverjali tudi skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem. Glede na ugotovitve so odprli 593 postopkov, od teh 566 upravnih inšpekcijskih postopkov in 27 prekrškovnih postopkov.
Od skupno 566 uvedenih inšpekcijskih postopkov gre v 108 primerih za nedovoljene gradnje oziroma objekte, kar predstavlja skoraj 20 odstotkov v akciji preverjenih objektov. Glede na to, da v 42 odstotkih obravnavanih zadev v času poročanja še ni bilo odločeno oziroma ugotovitveni postopek še poteka, inšpekcija predvideva, da se bo ta odstotek še povečal.

Po mnenju inšpekcije je ta odstotek pri ciljno usmerjenih rednih nadzorih terena (ni podane prijave ali pobude) prevelik.


Lani na koncu bistveno huje


Gradbena inšpekcija je podoben nadzor izvedla tudi leto prej: ob takratnem poročanju so odkrili skoraj 20 odstotkov nedovoljenih objektov. Po zaključku postopkov, ki v času poročanja o izvedbi akcije še niso bili končani, se je konec leta 2018 izkazalo, da je bilo v akciji preprečevanja nedovoljenih objektov v letu 2017 dejansko odkritih kar 32 odstotkov nedovoljenih objektov, kar prestavlja skoraj vsak tretji objekt.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije