NEPRAVILNOSTI

Slovensko podjetje 1800 zaposlenim več let narobe obračunavalo plače

Nekdanji zaposleni naj bi dobil povrnjenih več kot 3000 evrov.
Fotografija: Napake so ugotovili pri polovici vseh zaposlenih v matični družbi skupine in na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Napake so ugotovili pri polovici vseh zaposlenih v matični družbi skupine in na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Petrolu so pri 1800 zaposlenih ugotovili napake pri obračunavanju plač, poročajo Finance. Koliko časa so jih napačno obračunavali in kolikšen bo skupni strošek povračil zaposlenim, v podjetju niso razkrili. Podobne nevšečnosti so se v zadnjem času pojavile že v Leku in Pivovarni Laško.

Finance so za napačen obračun plač v eni največjih slovenskih gospodarskih družb izvedele na podlagi pričevanja enega od njihovih bralcev, ki bo kot nekdanji Petrolov zaposleni dobil povrnjenih nekaj več kot 3000 evrov nepravilno obračunanih plač. Te naj bi mu napačno izračunavali nekaj manj kot pet let. Za napako je izvedel po naključju, obvestili so ga nekdanji sodelavci.

V Petrolu so napake za Finance priznali, o podrobnostih pa so skrivnostni.

Napake so se dogajale pri obračunu nadomestil v času odsotnosti z dela

»V okviru kontrolnih pregledov obračuna plač smo ugotovili napako pri obračunu plač, in sicer pri obračunu nadomestil plače v primerih odsotnosti z dela,« so v Petrolu zapisali za Finance. Nadomestilo so tako izračunavali na podlagi tekočega meseca namesto na podlagi povprečja treh mesecev, obenem pa ni vključevalo vseh zahtevanih delov plače.

V Petrolu na vprašanja, koliko časa so napačno obračunavali plače, za Finance niso odgovorili. So pa navedli, da bodo zdaj povrnili oziroma so že povrnili razlike za zadnjih pet let, kot je tudi zakonska obveza. Dogovor o povračilih so sklenili s socialnimi partnerji v podjetju, dodane bodo tudi zamudne obresti.

Oškodovanih 1800 zaposlenih

V Petrolu so za Finance še razkrili, da so napake ugotovili pri 1800 zaposlenih. To je okoli polovica vseh zaposlenih v matični družbi skupine in na Petrolovih bencinskih servisih v Sloveniji.

V energetski družbi prav tako niso razkrili, kakšen je skupni strošek povračil. »Zneski poračunov so bili pri posameznikih zelo različni, višina pa je poslovna skrivnost,« so navedli.

Nepravilnosti tudi v Leku in Pivovarni Laško Union

Pred kratkim je v javnost prišlo, da so dodatke k plači in nadomestila plače pet let narobe obračunavali v Pivovarni Laško Union, ki je od leta 2016 v lasti nizozemskega Heinekena. Družba je zato sredi aprila tistim, ki so prejemali premalo, po pisanju Svet24 izplačala 1,4 milijona evrov. Števila zaposlenih, ki so prejeli povračila, niso razkrili.

Plače so napačno obračunavali že pred tem tudi v Leku, kjer pred dvema letoma številk prav tako niso predstavili javnosti. Glede na poročanje medijev naj bi bilo od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, oškodovanih najmanj 3000 zaposlenih. Skupna škoda naj bi znašala celo 100 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije