KAKŠNE BODO POSLEDICE?

Slovenski znanstveniki poročajo o alarmantnem pojavu

Tržaški zaliv prizadel daleč najmočnejši morski vročinski val.
Fotografija: Temperature morja na dnu Tržaškega zaliva so dosegle rekordno visoke vrednosti. FOTO: Vidic Leon, Delo
Odpri galerijo
Temperature morja na dnu Tržaškega zaliva so dosegle rekordno visoke vrednosti. FOTO: Vidic Leon, Delo

»Letošnji pridneni vročinski val je daleč najmočnejši v obdobju od leta 2002, ko smo na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) začeli kontinuirane meritve pridnene temperature. Prav tako smo izmerili najvišjo pridneno temperaturo do zdaj: 24,56 °C. Tovrstnega rekorda se žal ne moremo veseliti,« kažejo poročila z Morske biološke postaje Piran.

»Zadnje dni smo v našem morju priča še bolj nenavadnemu, bolj prikritemu in za morski živelj bolj nevarnemu pojavu. Meritve pod bojo Vida namreč kažejo, da se močno pregreva voda pri dnu (globina 22 m), medtem ko so temperature na površini bolj zmerne (čeprav višje od povprečja),« dodajajo.

FOTO: NIB
FOTO: NIB

Pravijo, da so v Tržaškem zalivu že mesec dni priča vročinskemu valu II. in celo III. kategorije (od štirih), kar je primerljivo z razvpito vročim poletjem leta 2003. Le da v tem primeru niso na udaru ljudje in kopenski organizmi, ampak tisti, ki živijo na dnu morja.

FOTO: NIB
FOTO: NIB

Kakšne bodo posledice za ekosistem, še ne vedo. »Organizmi na dnu morja so pogosto pritrjeni ali slabo gibljivi in se ne morejo umakniti drugam, kjer so morda temperature bolj znosne. O drastičnih posledicah trenutno še ne moremo govoriti, saj se še ne kažejo in bodo vidne šele v prihodnje,« dodajajo v Nacionalnem inštitutu za biologijo. 

FOTO: NIB
FOTO: NIB

Poročilo kaže na nujnost ukrepov za zaščito morskega ekosistema pred podnebnimi spremembami. »Morski vročinski val v Tržaškem zalivu je opozorilni znak, da so podnebne spremembe resničnost, ki vpliva na naše okolje in življenje morskih prebivalcev,« so sklenili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije