Slovenski podjetniki v strahu: Država naj ustavi plačevanje davkov in prispevkov

Vladi predlagajo, naj se zgledujejo po Italiji, ki je podjetnike, prizadete zaradi koronavirusa, začasno oprostila plačevanja prispevkov in davkov.
Fotografija: Gostinski lokali samevajo. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Gostinski lokali samevajo. FOTO: Getty Images/istockphoto

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) z veliko zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov v zvezi s širjenjem koronavirusa, so zapisali v sporočilu za javnost. Posledice menda že občutijo slovenski obrtniki in podjetniki, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko, velike težave pa zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem.

Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo
V zadnjih dneh se na zbornico obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriškega, ki meji z Italijo. Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju  zadnje dni dobesedno samevajo. Mnoge slovenske obrtnike in podjetnike močno skrbi tudi dobava blaga iz Kitajske v prihodnje, saj so številne tovarne tam že zaprte.

Država ustavila plačevanje davkov in prispevkov

Italija je po besedah zbornice zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom. Tako je med drugim v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo. Vladi RS zato predlagajo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov ali pa naj skuša podjetjem z ustreznimi ukrepi nadomestiti izpad dohodka v tem kriznem času.

»V OZS ob tem poudarjamo, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in  so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena,« dodaja Branko Meh, predsednik OZS.

Po naših informacijah naj bi številna slovenska podjetja zaradi koronavirusa odpovedala udeležbo na sejmih v Italiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije