OKREPITEV

Slovenija pošilja dodatne vojake na Kosovo

Tam je trenutno okoli 90 pripadnikov Slovenske vojske, njihovo število pa nameravajo povečati na najmanj sto.
Fotografija: Obrambni minister Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Obrambni minister Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Slovenija po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca povečuje število vojakov v okviru Natove operacije na Kosovu Kfor. Tam je trenutno okoli 90 pripadnikov Slovenske vojske, njihovo število pa nameravajo povečati na najmanj sto.

Ministrstvo za obrambo (Mors) se je pod prejšnjim vodstvom odločilo za zmanjšanje vojakov v silah Kforja, ob prihodu ministra Šarca pa so se odločili, da število povečajo na najmanj 100, so za STA pojasnili na Morsu. Zgornja meja pripadnikov SV na Kosovu je sicer določena s sklepom vlade in znaša do 370 vojakov.

Minister Šarec je v odgovoru na vprašanje, ali namerava Slovenija spričo nedavne zaostritve razmer na Kosovu še povečati število vojakov v Kforju, dejal zgolj, da je usmeritev vlade krepitev prisotnosti, kar Slovenija tudi počne.

Slovenski vojaki kot mirovne sile

Povedal je še, da slovenski vojaki tam delujejo predvsem kot nekinetične oziroma mirovne sile. »Zagotovo je Zahodni Balkan prioriteta Slovenije in zato tudi povečujemo prisotnost tam,« je dejal minister.

Obrambni ministri bodo o Natovi operaciji Kfor razpravljali v četrtek

Obrambni ministri bodo o Natovi operaciji Kfor razpravljali v četrtek. Razpravo bo zaznamoval napad na kosovsko policijo v kraju Banjska na severu Kosova konec septembra, pri čemer je bil ubit en policist, v kasnejših spopadih pa še trije srbski napadalci. Članice Nata so izrazile zaskrbljenost, okrepile pa so tudi število svojih pripadnikov na Kosovu. Za to sta se odločila Združeno kraljestvo in Romunija.

Ministri za obrambo imajo na dnevnem redu zasedanja še nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo. Najprej so se sicer sestali v okviru kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA, znane tudi po imenu Ramstein, ki jo sestavlja okoli 50 držav. Ministre je na začetku nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Popoldne bo potekalo še prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina v sestavi obrambnih ministrov.

Šarec je poudaril, da Slovenija Ukrajini pomaga že od začetka, tako s humanitarno kot tudi z vojaško pomočjo. Zagotovil je, da bo Kijevu pomagala tudi v prihodnje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije