NADZOR

Slovenija podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

Kot je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, bo po 21. decembru nadzor na meji Slovenija podaljšala še za pol leta.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Vlada je na današnji seji s ponedeljkom sklenila podaljšati začasni ponovni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko sprva še za 20 dni. Kot je v izjavi medijem pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, bo po 21. decembru nadzor na meji Slovenija podaljšala še za pol leta.

Po ministrovih besedah bo nadzor za pol leta podaljšan zaradi srednje stopnje teroristične ogroženosti Slovenije in visoke stopnje teroristične ogroženosti v EU.

image_alt
Nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko podaljšali do 19. novembra

Trenutno vlada podaljšuje nadzor po 28. členu schengenskega zakonika, kar lahko izvaja največ dva meseca, torej do 21. decembra.

Po tem datumu bo Slovenija mejni nadzor izvajala po 25. in 27. členu zakonika, ki omogočata vzpostavitev notranje kontrole na meji za pol leta.

Obmejno prebivalstvo ukrepa nadzora meje ne bo čutilo

»Ne želimo si dolgih kolon in zaustavitve pretočnosti na nekdanjih mejnih prehodih,« je zagotovil. Nadzor na meji s Hrvaško sicer podaljšujejo zaradi teroristične grožnje, a je notranje ministrstvo zaradi letošnjih 50.000 nezakonitih prestopov hrvaške meje Zagrebu ponudilo bilateralno pomoč slovenske policije in pomoč Frontexa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije