RAZGLEDNI STOLP KRISTAL

Slovenija bo dobila novo najvišjo stavbo (FOTO)

Objavljeno 16. september 2020 10.55 | Posodobljeno 16. september 2020 11.10 | Piše: A. L.

Projekt, vreden 2,1 milijona evrov, naj bi bil končan oktobra 2022.

Razgledni stolp Kristal. FOTO: Občina Rogaška Slatina
V Rogaški Slatini bo zrasla nova najvišja stavba v Sloveniji, sporoča Občina Rogaška Slatina. Gre za razgledni stolp Kristal – ime je dobil po kristalu, na katerega spominja njegova podoba –, ki se bo dvignil 106 metrov nad površje zemlje. Začetek odprtja in poslovanja je predviden oktobra 2022, obisk pa bo mogoč vse dni v letu.

Ocenjena vrednost projekta Razgledni stolp Kristal znaša 2,1 milijona evrov.

Najvišje stavbe v Sloveniji

Če izvzamemo dimnike, oddajnike in hladilne bloke, je najvišja stavba v Sloveniji trenutno Kristalna palača v ljubljanskem BTC. V višino sega 89 metrov. Če upoštevamo tudi prej omenjene kategorije, je daleč najvišji trboveljski dimnik. Če bi želeli priti do vrha, bi se morali povzpeti kar 360 metrov navzgor.

image
Razgledni stolp Kristal. FOTO: Občina Rogaška Slatina
Razgledni stolp bo imel tri etaže (pritličje in dve nadstropji), raztezal pa se bo na 480 m2 bruto površin. Obiskovalcem bo na voljo tudi odprta strešna terasa, do vrha pa se bo dalo povzpeti v manj kot 20 sekundah. Mimogrede: na vrhu stolpa bo kavarna.

S stolpom se bosta odprli dve novi delovni mesti, načrtovanih je tudi 15 posrednih novih zaposlitev.

V Občini Rogaška Slatina načrtujejo, da bo projekt na letni ravni ustvaril vsaj 300.000 evrov prihodkov, po odbitku stroškov pa računajo, da bodo lahko vsako leto za razvoj turizma dodatno namenili vsaj 100.000 evrov: »Na ta način trajnostnega vlaganja v turizem danes delujejo vodilne svetovne turistične destinacije.«

image
Razgledni stolp Kristal. FOTO: Občina Rogaška Slatina
Deli s prijatelji