KORONAVIRUS

Število okužb poskočilo: takšni so neželeni učinki po cepljenju

Pozitiven je že skoraj vsak četrti, umrlo je pet ljudi.
Fotografija: Doslej se je cepilo več žensk kot moških. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Doslej se je cepilo več žensk kot moških. FOTO: Leon Vidic/Delo

V Sloveniji so v torek v 5306 PCR-testih potrdili 1233 okužb z novim koronavirusom (23,2 odstotka), je sporočila vlada. V Sloveniji je trenutno 13.451 aktivnih primerov. Povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh se je dvignilo na 1021. V bolnišnicah se zdravi 622 ljudi, 154 pa jih potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je pet covidnih bolnikov.



Na dopoldanski novinarski konferenci so sodelovali nacionalna koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek, namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, Leon Cizelj z IJS in ravnatelj Šolskega centra v Železni Kapli Heinz Nečemer.

Grgič Vitkova je predstavila trenutno situacijo v povezavi s cepivi in cepljenjem v Sloveniji. Kot je dejala, je bilo do torka s prvim odmerkom cepljenih 16 odstotkov prebivalstva, z drugim pa blizu šest odstotkov. Cepljenih je nekoliko več žensk kot moških. V aprilu so že dobili 150.000 odmerkov, obljubljenih je še 200.000, do konca aprila pa pričakujejo, da bo v Slovenijo prišlo toliko odmerkov kot prej v vseh mesecih skupaj.



Po njenih besedah NIJZ spremlja tudi neželene učinke pri cepljenih osebah. Skupno število prijav neželenih učinkov s cepivom Pfeizerja je 2331, Moderne 44, AstraZenece pa 1441. Resni neželeni učinki so se pojavili pri 1,3 % vseh prijav neželenih stranskih učinkov pri Pfizerju, 1,8 % pri Moderni in 0,9 % pri AstraZeneci.





Čakš Jagrova je poudarila, da po vsem svetu še naprej raste število primerov, skupaj je bilo potrjenih že več kot 131 milijonov primerov in več kot 2,8 milijona smrti. Če bi gledali 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev bi lahko videli, da se število okužb povečuje v primeru Španije, Francije, Italije in Švedske.



Vlada bo danes predvidoma razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Od ponedeljka so po 11 dneh strožjih omejitev v veljavi nekoliko manj strogi ukrepi, enotno določeni za vso državo. Pri opredelitvi ukrepov za prihodnji teden pa naj bi upoštevali epidemiološke razmere v posameznih regijah.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije