Sezona klopov je tu, veste, kako ga pravilno odstraniti? (VIDEO)

Odstranjujejo se s pinceto, ne pa z olji in različnimi mazili.
Fotografija: V Sloveniji poznamo tri vrste klopov. FOTO: Getty Images/istockphoto Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
V Sloveniji poznamo tri vrste klopov. FOTO: Getty Images/istockphoto Getty Images/istockphoto

Z lepim in toplim vremenom je prišla tudi sezona klopov. Čeprav mnogi pravijo, da je klop najnevarnejša 'zver' pri nas, to ne more biti razlog, da bi se izogibali gibanju v naravi. Pretiran strah pred boleznimi, ki jih prenašajo, je odveč, piše na spletni strani ZD Ljubljana, kljub temu pa sta potrebna previdnost in ustrezno ukrepanje.

Na spletni strani ZD Ljubljana opozarjajo tudi, da prisesan klop ne more biti razlog za obisk dežurne ambulante sredi noči. Opažajo namreč, da se v času sezone klopov ljudje obračajo na zdravnike, da bi jim ti odstranili klope, namesto da bi to čim prej storili sami. Svetujejo, da se po sprehodu po travi ali gozdu čim prej preglejte in odstranite prisesane klope. » Če to naredimo dovolj zgodaj, je možnost okužbe manjša.«


Kako pravilno odstraniti klopa?


Primemo ga s pinceto tesno ob koži in previdno izvlečemo.

Če to naredimo sunkovito, je več možnosti, da se bo zatrgal. Če ostane rilček v koži, to za prenos okužbe s klopa na človeka sicer ni nevarno, lahko pa rilec in del telesa, ki ostane v koži, povzroči ognojitev.

V redkih primerih delčka klopa, ki ostane v koži, z enostavnimi postopki ne uspemo odstraniti. To ni in ne sme biti razlog za kirurški poseg. V takih primerih je najboljše počakati in odstranitev preložiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.



Nekateri skušajo odstraniti klopa tako, da ga vrtijo v smeri urnega kazalca ali nasprotni smeri, drugi kanejo na klopa kapljico olja ali sline. Ti načini odstranjevanja so uspešni predvsem v primerih, ko so klopi prisesani razmeroma kratek čas, manj uspešni od odstranjevanja s pinceto pa, kadar jih odkrijemo pozno in so zariti globoko v kožo.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIZJ) piše, da za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem, petroleja ali drugih mazil.
V Sloveniji poznamo tri vrste klopov. FOTO: Getty Images/istockphoto Getty Images/istockphoto
V Sloveniji poznamo tri vrste klopov. FOTO: Getty Images/istockphoto Getty Images/istockphoto

 

Šteje preventiva


Na spletni strani ZD Ljubljana še pišejo, da je možnost, da po vbodu klopa zbolimo, na srečo razmeroma majhna, ker niso vsi klopi okuženi, ampak le manjši del, ker pride do okužbe redko, tudi če nas vbode okužen klop, in ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.

Verjetnost nastanka bolezni, ki jih prenašajo klopi, se z ustreznimi ukrepi da zmanjšati. Svetujejo, da se ob odhodu v naravo primerno oblečemo. Telo naj bo čim bolj pokrito. Izpostavljajo tudi zaščito z repelenti, a ta so delujoča le kratek čas in včasih tudi škodljiva.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije