CEPLJENJE

Šest otrok naj bi cepili s cepivom Moderne, čeprav jih ne bi smeli

V starostni skupini otrok od 5. do 11. leta so s prvim odmerkom cepiva proti covidu 19 doslej cepili 1036 otrok, z drugim pa 27 otrok.
Fotografija: So bili res cepljeni s cepivom Moderne? FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
So bili res cepljeni s cepivom Moderne? FOTO: Gettyimages

Po podatkih NIJZ so šest otrok v starostni skupini 5–11 let domnevno cepili s cepivom Moderne. Za cepljenje proti covidu 19 v omenjeni starostni skupini je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer. Na NIJZ so pojasnili, da za podatke odgovarjajo posamezni izvajalci cepljenja, ki podatke tudi vnašajo v sisteme NIJZ.

Preberite še: 

image_alt
Toliko okužb so potrdili v četrtek, v veljavi novi ukrepi

Čeprav niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, bodo skušali ugotoviti, ali je šlo v primerih cepljenja s cepivom Moderne v omenjeni starostni skupini za morebitne administrativne napake, ki jih ni mogoče izključiti. Druga možnost pa je po navedbah NIJZ, da so se cepljenja res zgodila. V tem primeru gre za t. i. 'off label' uporabo cepiva, kar pomeni, da je o izvedbi cepljenja presodil zdravnik.

Preberite tudi: 

image_alt
Mateja Logar: Odločevalci so se odločili po drugih interesih in prepričanjih

Podatki NIJZ sicer kažejo, da je do domnevnih cepljenj prišlo med junijem in novembrom letos. Pred dnevi so zabeležili tudi, da je bil en otrok v omenjeni starostni skupini cepljen s cepivom podjetja AstraZeneca, ki v tej starostni skupini prav tako nima dovoljenja za uporabo. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za administrativno napako.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije