POSVETOVANJA PRI PAHORJU

SDS vztraja pri Janši, »vse drugo so špekulacije«

Večina strank javno govori, da so za volitve, nekatere pa so naklonjene oblikovanju drugačnih koalicij.
Fotografija: Pojavljajo se ugibanja, ali bi bil Janša pripravljen odstopiti mandatarsko mesto komu drugemu (omenjata se predsednik SMC Zdravko Počivalšek in predsednik NSi Matej Tonin), če bi to omogočilo oblikovanje koalicije SDS, SMC, NSi in Desusa. FOTO:  Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Pojavljajo se ugibanja, ali bi bil Janša pripravljen odstopiti mandatarsko mesto komu drugemu (omenjata se predsednik SMC Zdravko Počivalšek in predsednik NSi Matej Tonin), če bi to omogočilo oblikovanje koalicije SDS, SMC, NSi in Desusa. FOTO:  Jure Eržen, Delo

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin po odstopu premierja Marjana Šarca. Pahor se je najprej pogovoril z vodjo poslanske skupine SDS Danijelom Krivcem. Ta je v izjavi za medije med drugim ponovil, da je prvak SDS Janez Janša njihov najboljši kandidat za predsednika vlade.
 
Preberite tudi:
To pa ni več naključje: ne boste verjeli, v kaj so preimenovali Šarca

Krivec je spomnil, da je SDS na pogovore povabil vse stranke, tako da nikomur ne zapira vrat. Pogovori bodo potekali v petek, nato bo tudi v SDS bolj znano, kako naprej. »Gre za izmenjavo ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati.« V petek tako pričakujejo, da se bodo stranke glede tega vprašanja izjasnile. Kot je dodal Krivec, sta še vedno odprti obe možnosti: sestava vlade ali pa predčasne volitve.

Vabila so bila po njegovih besedah v ponedeljek razposlana na uradne naslove, zato doslej še niso prejeli odgovorov strank, ali se bodo pogovorov udeležile, jih pa pričakujejo v kratkem. Že v ponedeljek so vabilo na pogovore zavrnili v LMŠ, Levici in SAB, danes pa še v SNS.

Bodo vztrajali pri Janši?

Na vprašanje, ali za SDS ostaja edina možnost, da je predsednik stranke Janša tudi predsednik vlade, pa je Krivec odgovoril: »Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore. Za nas je najboljši kandidat, vse drugo pa so špekulacije.«

Po Šarčevem odstopu so že stekli pogovori o morebitnem oblikovanju nove vlade, ni pa še jasno, ali bo komu tudi uspelo sestaviti vlado. V LMŠ, SD in Levici so se zavzeli za predčasne volitve, priprave nanje pa so začeli tudi v NSi, SDS in Desusu, kjer pa pogovorov o morebitni novi koaliciji ne zavračajo. Tudi v SMC in SNS so pripravljeni na pogovore o novi koaliciji.

Stranka SAB je v ponedeljek vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju nove, projektne vladne koalicije, ki bi volitve premaknila za toliko časa, da bi sprejeli spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone. SNS je sicer zavrnil tudi morebitno sodelovanje pri projektu SAB.

V Levici so že zavrnili pogovore z Janšo, ali se bodo odzvali povabilu Bratuškove, pa se še niso izjasnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije