SALAMIJADA

Salamo zamenjal za avtomobilsko prikolico

Na salamijadi pri Štritofu v Artičah niso izločili niti enega vzorca. Zmagala je mesnina Silva Videta iz Grobelj pri Šentjerneju.
Fotografija: Najboljše tri
Odpri galerijo
Najboljše tri

V prosvetnem domu v Artičah so tik pred prvomajskimi prazniki pripravili tradicionalno 22. salamijado Štritof, na kateri se je predstavilo kar 76 izdelovalcev salam.
Najboljše tri
Najboljše tri

Tudi letos je strokovna komisija v sestavi predsednik Franc Sotošek in člani Jože Hudina, Dejan Kokot, Albert Lorber, Miha Pribožič in Miran Kozmus krepko zavihala rokave, saj so morali v okrepčevalnici Štritof v nekaj urah oceniti vse vzorce.
Gostilničarka Nuška Štritof
Gostilničarka Nuška Štritof

Kot so nam povedali v okrepčevalnici, kjer se je pred 22 leti tudi vse skupaj začelo, so ocenjevali zunanji videz salame, videz v prerezu, vonj in okus.
Kot je povedal Sotošek, je bilo letos dovolj časa za zorenje: »Zato tudi nobena ni bila izvržena ali neokusna, nenavadnega videza.«
 

Ene bolj začinjene, druge mehkejše


Naslednji dan so se organizatorji in krajani ter gostje iz vse Slovenije zbrali v Prosvetnem domu v Artičah, kjer je za uvod v razstavo in slavnostno razglasitev najboljših vzorcev zaigral Pihalni orkester Kapele.
Zmagovalci, na skrajni levi začetnik in organizator Anton Štritof
Zmagovalci, na skrajni levi začetnik in organizator Anton Štritof

Med glasbo in nagovorom so lokalne kmetice in gospodinje v kuhinji pripravile lično oblikovane narezke iz prejetih vzorcev. Ob koščku sira in belem kruhu ter glažu vina, belega ali rdečega z Bizeljskega oziroma iz Posavja, so se mešali okusi salam. Ena malce bolj začinjena, druga malo mehkejša, od temno rdeče do svetle. Vse po vrsti pa izjemne.

Priznanja najboljšim so točno opolnoči podelili Franc Sotošek, lokalni poslanec v državnem zboru Igor Zorčič in gostilničarka Nuška Štritof.
Na 22. salamijadi Štritof, ki velja za eno bolj obiskanih tovrstnih prireditev v Sloveniji, je najboljšo zvaril Silvo Vide iz Grobelj pri Šentjerneju. Nagrado – nič manj kot avtomobilsko prikolico TPV – mu je podelila kar predstavnica podjetja TPV.
Kakovost je vidna že na daleč.
Kakovost je vidna že na daleč.

Drugo najboljšo salamo je izdelal Janez Peterlin iz Bele Cerkve pri Šmarjeških Toplicah, ki je za drugo mesto prejel 100 žetonov za pranje avtomobila podjetja Avtoline Krško. Tretje mesto je zasedla družina Tomažič iz Novega mesta, ta je bila nagrajena z odojkom s kmetije Pribožič iz sosednjih Dečnih sel.
 

Plesalo se je kot še nikoli


Kot je ob koncu razglasitve dejal gostitelj in začetnik salamijade Anton Štritof, je želja Društva salamarjev Štritof Artiče, da se tradicija nadaljuje. Ob pogledu na prepolno dvorano se tudi resnično ni bati, da bi se kar tako izpela. Domači Trio Suha pipa je igral do jutranjih ur, plesalo se je kot še nikoli.
Ocenjevalci in sodniki 22. salamijade Štritof FOTOgrafije: Anton Hruševar
Ocenjevalci in sodniki 22. salamijade Štritof FOTOgrafije: Anton Hruševar

Anton in njegova hči Nuška, ki je pred leti prevzela okrepčevalnico, sta povedala, da se je kakovost vzorcev v zadnjih letih zares dvignila. »Oče je hodil naokoli in sodeloval na salamijadah, v Sevnici in drugod, pa je rekel, zakaj ne bi prav take pripravili doma v Artičah. Že na prvi smo prejeli in ocenili 98 vzorcev,« je povedala Nuška. Največ so jih nekoč imeli kar 168.


»Stvar se je tudi nekoliko umirila in uravnala, saj danes tako rekoč nihče več ne pošlje po več vzorcev, po drugi strani je kakovost tako visoka, da ne izvržemo nobene salame.« Salamijada Štritof velja za eno ključnih predpoletnih prireditev v Artičah in okolici, zato ji občani namenjajo posebno pozornost.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije