PESTRO DOGAJANJE V POLITIKI

Sajovic pihal v lastna jadra: »Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira«

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan le podala odstopno izjavo. To je premier Robert Golob že poslal v državni zbor.
Fotografija: Borut Sajovic in Robert Golob FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Borut Sajovic in Robert Golob FOTO: Jože Suhadolnik

V tako imenovani politični telenoveli Sodna stavba, ki se že nekaj tednov odvija v naši deželi, je včeraj iz vladne palače prišlo obvestilo, da je premier Robert Golob v državni zbor poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim bi se lahko državni zbor seznanil že na današnji izredni seji. Ker je podpisala odstopno izjavo, bo v koš za smeti romala interpelacija, ki jo je vložila SDS – kar pa ne pomeni, da je težav s tem manj.

Podpisala je odstopno izjavo. FOTO: zaslonski posnetek
Podpisala je odstopno izjavo. FOTO: zaslonski posnetek

Prazen stolček, nove težave

Ima pa vlada enega državnega sekretarja manj, saj je na predlog Švarc Pipanove »zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani« razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja. Šoltesu bi se sicer mandat prenehal z uradnim ministrovanjem Švarc Pipanove (saj je njegov mandat vezan na njenega), a je slednja pospešila tek odhoda nekdanjega predsednika računskega sodišča in evropskega poslanca. A Šoltes je bil le še ena od potez pred koncem partije odhajajoče ministrice, ki je – mimogrede – v ponedeljek izstopila še iz Socialnih demokratov (SD).

Igor Šoltes je odletel ob koncu vladavine Švarc Pipanove, ki je predlagala njegovo razrešitev. FOTO: Jože Suhadolnik
Igor Šoltes je odletel ob koncu vladavine Švarc Pipanove, ki je predlagala njegovo razrešitev. FOTO: Jože Suhadolnik

»Osebno sem zadovoljen, da se ne bomo več ukvarjali z eno osebo, da se lahko posvetimo vsebinskim zadevam, ki tarejo državljanke in državljane,« je ob odhodu z rednih koalicijskih usklajevanj dogajanje komentiral vodja poslancev SD Jani Prednik. Po njegovih besedah si želijo tudi epiloga zgodbe, ki pa naj jo raziščejo organi pregona. »Kaj bo sledilo, ni več odvisno od politike, ampak tistih, ki ta posel preiskujejo.« Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic pa je jel pihati v lastna jadra: »Zadovoljen sem, da ta predsednik vlade kuverte odpira.«

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec je opozoril na pomen nadaljevanja vladanja: »Pričakujemo, da bomo tudi čim hitreje imeli novo ime za pravosodnega ministra ali ministrico in da bo tudi ta resor lahko deloval normalno.«

Zaključuje ministrovanje, s kom jo bo Golob nadomestil? FOTO: Borut Živulović/Bobo
Zaključuje ministrovanje, s kom jo bo Golob nadomestil? FOTO: Borut Živulović/Bobo

Odstop je bil le zaključno dejanje situacije, ki se je obetala že nekaj tednov. Vlada bo še enkrat morala iskati novega ministra ali ministrico, sredi mandata in popolnoma drugih težav s stavkajočimi v zdravstvu in sodstvu na čelu (ob prazni denarnici). »Tudi Socialni demokrati bomo težili k temu, da se čim prej najde strokovno zelo dober kandidat,« je zatrdil Prednik. Sajovic pa je ob tem dodal le, da se ve, kdo ministre predlaga in kdo razrešuje, a da »ta trenutek še nismo tam«.

Nemara je na obzorju še ena bitka med velikima strankama koalicije, pa čeprav je Vatovec za pravosodje v vladni koaliciji dejal: »Načeloma je resor, ki pripada Socialnim demokratom, pričakujem, da bodo oni prišli z imenom, ki bo verjetno sprejemljivo za vse in bo tudi odpravilo kakršne koli dvome, ki so se sedaj prilepili na njihovo stranko.«

Sajovic pa je – ob navedbi, da bodo o kandidatu odločali, ko bodo dobili predlog – še malce pomenljivo podaljšal: »Je pa seveda politika živa stvar, treba se je pogovarjati in iskati kompromise.« Kaj ima Svoboda za bregom, ni razkril; kot tudi ne, ali se napetosti v koaliciji nadaljujejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije