HUDE OBTOŽBE

Saga Švarc Pipan: Golob po vrhu koalicije ni stopil pred javnost, še bo sestankoval z vpletenimi

Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala pravosodna ministrica.
Fotografija: Robert Golob in Dominika Švarc Pipan. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Robert Golob in Dominika Švarc Pipan. FOTO: S. N.

Premier Robert Golob je ob prihodu na vrh koalicije za medije dejal, da se je po prejemu uradnega predloga SD za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja z njimi nadaljeval, dokler bo treba, je dejal.

To je ugotovil po današnjem pregledu medijev

Da gre za res hude obtožbe, je predsednik vlade ugotovil tudi po današnjem pregledu medijev. Ocenil je, da se mora z očitki podrobneje seznaniti. »Zato bom sestanek nadaljeval tudi po tem srečanju, še danes in tudi v naslednjih dneh, če bo to potrebno,« je dejal.

image_alt
Dominika Švarc Pipan ne bo odstopila, s prstom je pokazala na njih

Medtem so na koalicijski vrh z zamudo vendarle prišli tudi poslanci in ministri SD, z izjemo Dominike Švarc Pipan. Ob tem je predsednica SD Tanja Fajon dejala, da je sporočilo predsedstva SD jasno in da torej pričakujejo, da bo ministrica razrešena s položaja. »In če ministrica sama ne gre, pričakujemo poteze od predsednika vlade,« je dodala.

image_alt
Sestanek na skrivni lokaciji: Golob bo odločitev glede ministrice sporočil šele v sredo

Po vrhu koalicije še brez odločitve o usodi ministrice

Popoldne je po srečanju poslank in poslancev strank vladne koalicije ter ministric in ministrov vlade glede načrta in prioritete dela vlade v letošnjem letu sledila izjava za javnost. A odločitve o usodi ministrice premier ni sporočil, niti ni dal izjave za medije. So pa spregovorili zdravstvena ministrica, minister za delo, finančni minister in minister za gospodarstvo.

Zatrdili, so da na sestanku govorili le o načrtih vlade, ministri pa so predstavili ključne projekte preteklega in tega leta. »Verjemite mi, da bomo zadevo rešili, ker nimamo privilegija, da bi ena zgodba posameznika ovirala reševanje problemov dva milijona ljudi,« pa je po koalicijskem vrhu na kratko vse skupaj komentiral gospodarski minister Matjaž Han iz vrst SD.

Ministrica se veseli interpelacije: v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž

Zadnjo besedo bo imel predsednik vlade Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je sicer napovedala Dominika Švarc Pipan.  Podrobne ugotovitve glede primera nakupa sodne stavbe na Litijski cesti pa bo predstavila v prihodnjih dneh oziroma najkasneje v odgovoru na interpelacijo, ki so jo zoper njo v DZ v ponedeljek vložili v poslanski skupini SDS.

Ministrica pravi, da si »na nek način« želi interpelacije, saj bo to priložnost, da »v živo, pred kamerami, brez motenj ali montaž« razkrije vse, kar doslej še ni bilo znano o spornem nakupu, tudi o tem, kdo je bil vpleten vanj znotraj in zunaj ministrstva za pravosodje. Zaradi nakupa so danes sprožili odvzem ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, ob čemer sta dve trenutno na bolniški, je poudarila.

»To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in tudi vodja pravne službe, ki je pregledoval in pripravljal pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva. O teh imenih je še prezgodaj govoriti, ker določene podrobnosti še ugotavljamo,« je poudarila.

 

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije