NA ŽLICO

Ribja čorba premagala vampe in golaž

V Vogričevcih pri Ljutomeru so kuhali na žlico. Gostilna Na gmajni osvojila vseh 100 točk.
Fotografija: Že med kuhanjem se je prostor pod šotorom lepo polnil. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Že med kuhanjem se je prostor pod šotorom lepo polnil. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

V prleškem Društvu za ohranitev jedi naših babic Kihača poudarjajo, da v kulturno dediščino, ki jo je treba ohraniti, spada tudi kulinarika, zato pogosto prirejajo tekmovanja v pripravi različnih jedi, tudi takšnih, ki so že skoraj utonile v pozabo.

V Vogričevcih je dišalo.
V Vogričevcih je dišalo.
Tokrat so udeleženci dogodka, v okviru krajevnega praznika ga je v Vogričevcih pri Ljutomeru pripravilo omenjeno društvo, ki ga vodi Igor Slokan, v kotličku kuhali različne jedi na žlico. Žal je šest od 15 prijavljenih ekip zaradi slabega vremena udeležbo odpovedalo, a tekmovanje je bilo kljub temu zanimivo, pripravljene jedi pa odlične.
 

Po lastni izbiri


V primerjavi z nekaterimi drugimi prireditvami, na katerih je že vnaprej znano, kaj bodo morale pripraviti ekipe, je v Vogričevcih devet ekip kuhalo jedi na žlico po lastni izbiri. Kar precej zanimivih je bilo, ob njih so se mnogim cedile sline. Komisija, v kateri so bili predsednik Božo Tomažič, pa še Marija Slokan, Marija Vičar in Dana Zadravec, je tokrat ocenjevala nekoliko drugače, in sicer so izdelek točkovali.

Že med kuhanjem se je prostor pod šotorom lepo polnil. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Že med kuhanjem se je prostor pod šotorom lepo polnil. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Maksimalno možno število prejetih točk je bilo 100, ocenjevali pa so med drugim izvirnost in zahtevnost jedi, skladnost recepture in poteka dela ter okus. Vse ekipe so osvojile 90 in več točk, kar pomeni, da so se prav vsi razveselili zlatega priznanja. Gostilna Bobnjar Veržej je za svoj pasulj prejela 90 točk, Društvo gospodinj Juršinci je skuhalo segedin golaž in si prislužilo 93 točk, z vampi je prepričala skupina Vogričevci – mladi in si prislužila 95 točk, Prleški penzijonisti so jih prav toliko dobili z bogračem, Vogričevske gospodinje pa piščančjim paprikašem.

Točko več si je prislužila skupina iz PGD Ljubečna z gobovo juho, Prleško-Gorenjska naveza je za svoj gorenjski krompirjev golaž prejela 98 točk, enako tudi PGD Stara cesta-Mekotnjak za ričet, Gostilna na Gmajni Razkrižje pa je skuhala ribjo čorbo za vseh 100 točk. Vse ekipe so prejele priznanje, pokal v obliki Kihače in penino, ekipa Prleško-Gorenjska naveza pa še posebno nagrado za urejenost delovnega mesta in videz tekmovalcev.


Dobrote iz kotličkov vseh vrst, barv in velikosti so teknile številnim obiskovalcem, ki so se zbrali v Vogričevcih. Kuharji in jedci so si do poznih ur izmenjevali recepte jedi na žlico. Predsednik Kihače, neutrudni Igor Slokan, je vesel, da se tudi mladi trudijo pri ohranjanju kulinarične dediščine, zato kmalu načrtuje nova kuharska srečanja in dogodke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije