ARBITRAŽA

Ribič povedal Cerarju, kaj si misli o njegovem delu

Hrvaška ponovno postaja jabolko spora med slovenskimi politiki.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – V spor Janeza Janše in Mira Cerarja zaradi arbitraže o meji s Hrvaško se je vmešal Silvano Radin, slovenski ribič, najbolj znan po tem, da je po odločitvi arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva določilo Sloveniji, od hrvaških inšpektorjev prejel že za več deset tisoč evrov položnic. Samo v enem dnevu jih je enkrat prejel za 28 tisočakov.

Prvak SDS Janša je v intervjuju za Jutarnji list med drugim dejal, da arbitražni dogovor omogoča tudi bilateralni sporazum Slovenije in Hrvaške. Janša je poudaril, da so bili on, njegova stranka in skoraj polovica Slovencev proti arbitražnemu dogovoru, če pa bi bil premier, bi nastalo stanje – ko je arbitražna odločitev bolj v korist Hrvaški, a ta odločitev zavrača – rešil tako, da bi poskušal skleniti bilateralni dogovor z Zagrebom.
 
Preberite še:
Cerar Janši očital, da bi popuščal Hrvaški

Na te besede Janše se je odzval zunanji minister Cerar in predsedniku SDS med drugim zabrusil, da Janši še, ko je bil premier, ni uspelo skleniti nikakršnega dogovora s Hrvaško in da se je to zato moralo zgoditi po sodni poti. Dodal je, če bi Janša sklenil sporazum z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, bi bilo to katastrofalno. Janši je nato še očital, da bi s svojim popuščanjem Hrvaški, kar bi bila po njegovem mnenju ponovna pogajanja o meji, Slovenijo pripeljal v podrejeni položaj.

Radin, sicer tudi kandidat SDS na županskih volitvah v Kopru, je kot dokaz, da tudi arbitražna odločitev ni prinesla Sloveniji kakšnih pozitivnih rezultatov, objavil fotografijo številnih pisemskih ovojnic in zraven zapisal, da jih je za 4,8 kilograma, ter dodal: »Miro, tvoji arbitražni rezultati.«

Zaradi hrvaškega nespoštovanja arbitražne odločitve je Slovenija proti južni sosedi vložila tožbo na Sodišču EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije