NEMCI SO JI DVIGNILI TLAK

Razjarjena Violeta Bulc: Slovenije ni na zemljevidu

»Kakšna provokacija, Slovenije ni v schengenskem območju,« se je oglasila Bulčeva.
Fotografija: Violeta Bulc. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Violeta Bulc. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Mnogi Evropejci so bili ob zapiranju mej med državami sredi marca osupli, saj je bilo dotlej prosto gibanje med evropskimi državami del vsakdana. Sredi marca se je življenje spremenilo. Države so spustile svoje zapornice, da bi omejile širjenje novega koronavirusa. Nekatere svoje meje že odpirajo, druge se na ta korak še pripravljajo.

Med temi je tudi Nemčija, ki je napovedala, da bi meje za celotno schengensko območje lahko odprli sredi junija, a le, če bo epidemiološka slika vseh držav primerna. Kot smernico nemška vlada navaja številko 50 novih okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh. Za zdaj ima Nemčija odprte meje s svojimi sosednjimi državami.

Na poročanje nemškega medija Deutsche Welle o postopnem odpiranju nemških meja, se je odzvala nekdanja slovenska komisarka Violeta Bulc, ki je v angleščini zapisala: »Slovenije ni na seznamu schengenskega območja. Moji dragi nemški prijatelji? Gre za provokacijo, ignoranco ali draženje?« je tvitnila nemškemu mediju, ko je opazila, da Slovenije niso vključili na zemljevid schengenskega območja.



Svoje ogročenje je nadaljevala v slovenskem jeziku s povezavo do članka v mediju: »Je to provokacija? Slovenija ni vrisana v Shenghen?! Je naša ambasada v Nemčiji odreagirala? Je naš zunanji minister poklical na sestanek nemškega ambasadorja v Sloveniji? Je predsednik vlade kaj tvitnil? Za predsednika države pa raje ne vprašam.«



Strasti so se kmalu pomirile, ko so v mediju, verjetno na odziv bralke, opazili svoj spodrsljaj in Slovenijo vendarle upravičeno umestili v schengenski prostor, znotraj katerega se bodo v naslednjih tednih naposled verjetno odprli mejni prehodi tudi za turiste.

»Hvala za hiter odziv in odpravo napake,« se je nemškemu mediju nekaj ur po objavi zahvalila nekdanja komisarka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije