VAJA

Ranjence iskali tudi psi

Velenje, Celje, Žalec in Laško je stresel potres. Na vaji več kot 700 pripadnikov reševalnih služb.
Fotografija: Potres je delno porušil hišo v Laškem, ki je zatem še zagorela, iz nje je uhajal plin. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Potres je delno porušil hišo v Laškem, ki je zatem še zagorela, iz nje je uhajal plin. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Območje dela zahodne Štajerske, občine Celje, Velenje, Laško in Žalec, je v soboto prizadel močan potres osme stopnje po evropski potresni lestvici EMS. A na srečo je šlo le za vajo civilne zaščite in drugih ekip, na kateri so preverili, kako so posamezniki in različne ekipe pripravljeni na morebitno elementarno nesrečo širših razsežnosti.
Povsod so poškodovani potrebovali zdravniško pomoč. FOTO: Bernard Štiglic
Povsod so poškodovani potrebovali zdravniško pomoč. FOTO: Bernard Štiglic

Najbolj so bile tokrat, seveda le v predpostavki, prizadete mestni občini Celje in Velenje ter občini Laško in Žalec, kjer so se na javnih in zasebnih stavbah pojavile velike razpoke na stenah, več starejših in slabo grajenih stavb pa se je porušilo. Po pozivnikih so bili zato člani civilne zaščite pozvani, da prihitijo na pomoč in začno reševati ujete.

V Laškem, denimo, se je v starem mestnem jedru v potresu delno porušila Krašovčeva hiša, pri tem je zagorelo, uhajati sta začela voda in plin, zato so morali gasilci in pripadniki civilne zaščite iz nje rešiti ujete stanovalce, jih evakuirati, poskrbeti, da so dobili ustrezno zdravniško pomoč, poleg tega pa tudi pogasiti ogenj.

Streslo je tudi Velenje, kjer se je porušila stara elektrarna, velika zapuščena stavba, v njej pa so ostali ujeti številni poškodovani. Ker so bili vsi vhodi zasuti, so morali jamarski reševalci najprej namestiti lestve, po katerih so morali skozi okna v notranjost spraviti tudi reševalne pse, ki so nato med ruševinami iskali poškodovane. Gasilci so skupaj z jamarskimi in gorskimi reševalci nato namestili žičnico, po kateri so na nosilih poškodovance varno spravili iz stavbe.


Namen vaje je bil povsod v občinah preveriti učinkovitost in usklajenost ekip v regijskih in občinskih načrtih zaščite in reševanja v primeru potresa, odkriti pomanjkljivosti in neskladja, da bi takrat, ko bi šlo zares, lahko ekipe delovale čim bolj usklajeno, se med seboj pravilno obveščale in tako poskrbele za pravočasno in učinkovito pomoč. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije