Psi v strašnih mukah, Brini ni bilo pomoči

Predsednica krajevne skupnosti opozarja, da bi nastavljene vabe lahko pojedel otrok.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

Prebivalce Domžal te dni pretresajo govorice o zastrupitvah psov. V okolici radiopostaje, okoli katere vodi med sprehajalci psov priljubljena pot, naj bi strupeno vabo pojedlo najmanj pet psov. Štiri so rešili, za Brino pa je bil strup usoden. Nekaj takega se je že dogajalo pred petimi ali šestimi leti. Takrat tistega, ki je zastrupljal pse, niso našli, pravi Veronika Banko, predsednica krajevne skupnosti Simona Jenka, ki je pogosto sprehajala devetinpolletno Brino.

»Psi so bili hudi bolni. Po pet, šest dni so jih zdravili in za to so lastniki porabili tudi veliko denarja. Pogled na pse je bil res boleč; niso mogli dvigniti zadnjih nog, bruhali so.« Brina je bila labradorka, ti pa so po naravi požrešnejši in verjetno je pojedla več nastavljene vabe, kar je bilo zanjo usodno.

Veterinar Boštjan Kranjc iz Veterinarske ambulante Klinkon je obravnaval tri pse, tudi Brino. Pravi, da gre za sum na zastrupitev, da pa tega ne morejo potrditi, saj niso delali toksikoloških izvidov. Prav tako lastniki niso videli, da bi psi kar koli zaužili. Brina je pri njih čez noč poginila, dva psa, ki sta prejela infuzijo in vitamine, pa ne kažeta več nobenih znakov zastrupitve.

Simbolična fotografija. FOTO: Guliver/getty Images
Simbolična fotografija. FOTO: Guliver/getty Images
Policisti o domnevnih zastrupitvah niso bili obveščeni, so pa kriminalisti po našem povpraševanju obiskali veterinarja Kranjca, a jim ni mogel povedati nič več kot nam. Lastnikom sicer veterinarji svetujejo, naj imajo svoje pse ves čas na povodcu, saj je tako manjša verjetnost, da bodo pojedli kaj, česar ne bi smeli. Če pa opazijo, da so psi kaj zaužili, naj jih nemudoma pripeljejo k veterinarju. Bankova je prepričana, da je šlo za smrtonosno vabo psom: »Mora biti vaba, verjetno z mesom, saj mora kužku zelo dišati, da to poje.« Domneva, da gre za mešanico strupa za podgane in polže. »Zastrupitev je zelo huda. Predstavljajte si, da bi jo kakšen od otrok, ki se tudi tukaj sprehaja, nesel v usta.«

Zastrupljanje psov je po mnenju Bankove nedopustno, celo kriminalno dejanje, hkrati pa opozarja, da bi morali biti lastniki pozorni in psov ne bi smeli sprehajati po polju, kjer je že vegetacija. »Ne trdim, da so za zastrupitve krivi kmetje. Pred leti, ko so bile nazadnje podobne zastrupitve, se je govorilo, da zastruplja nekdo, ki sovraži živali in je psihičen bolnik.« Meni, da bi morali kmetje ali pa krajevna skupnost bolje označiti, da se po polju ne sme hoditi, lastniki pa pobirati iztrebke za svojimi ljubljenčki. Že večkrat je opazila, da ljudje poberejo iztrebke, nato pa vrečko vržejo na polje, namesto da bi jo odnesli do smetnjaka ali domov. »Ko pobiraš seno in najdeš takšno vrečko, res smrdi.«

Ali so nastavljene vabe psi že pojedli, ali pa jih je storilec nehal nastavljati, ne vedo, vsekakor pa opazujejo, kdo bi to lahko bil. Če ga odkrijejo, se mu ne piše nič dobrega, pravi Bankova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije