NEVIHTA SE PREMIKA PROTI JUGOVZHODU DRŽAVE

Divjajo huda neurja, nastaja škoda, veter odkriva strehe

Promet je poleg vremenskih razmer oviran tudi zaradi več nesreč.
Fotografija: Huda neurja so povzročila veliko škodo. FOTO: Marko Feist Feist Marko
Odpri galerijo
Huda neurja so povzročila veliko škodo. FOTO: Marko Feist Feist Marko

Toča, ki je popoldne klestila na območju severne in kasneje severovzhodne Slovenije, je povzročila znatno materialno škodo, najhuje je na Gorenjskem. Po do sedaj znanih podatkih je meteorna voda zalila prostore 30 objektov, sprožil pa se je tudi zemeljski plaz na območju občine Maribor, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Med popoldanskim neurjem z obilnim deževjem so sunki vetra podrli štiri drevesa, poškodovani sta tudi ostrešji dveh objektov. Gasilci so posredovali v 40 primerih, od tega v 28 primerih na območju Gorenjske. Gasilske enote so iz poplavljenih objektov črpale meteorno vodo in zaščitile ogrožene objekte.

Neurje na Bledu FOTO: Bralec Matjaž Jug
Neurje na Bledu FOTO: Bralec Matjaž Jug

V Radovljici je poleg več stanovanjskih objektov meteorna voda zalila prostore Osnovne šole Lesce in vrtca, v Mengšu pa je meteorna voda ogrožala stavbo zdravstvenega doma. V Slovenj Gradcu je poplavilo kletne prostore bolnišnice, v Vojniku pa je strela udarila v drevo poleg stanovanjskega objekta.

Na območju občine Naklo je močan veter pa je odkril dve strehi. Posredovali so gasilci, ki so odstranili pločevinasto streho, ki jo je odneslo na sosednjo hišo, ter strehe začasno prekrili.

V kampu v naselju Podzemelj v občini Metlika pa je popoldne močan veter razkril šotor, v katerem so kampirali otroci pod varstvom mentorjev. Gasilci so opremo in otroke preselili v gasilni dom Podzemelj.

Na Gorenjskem je neurje zajelo kamp Šobec, kjer je toča uničevala šotore, je razvidno iz objav na družbenih omrežjih. 

Debela toča je med drugim padala na območju Kranjske gore, Naklega, Bleda in Radovljice, kjer je tudi stolkla poljščine, poroča Neurje.si. Nevihta se premika proti jugovzhodu države, kjer lahko pričakujejo lokalna neurja s točo.

Padavine bodo ponoči oslabele, pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzij. V sredo bo sprva oblačno, zjutraj bodo padavine ponehale. Čez dan se bo delno razjasnilo, nastalo bo nekaj ploh, napovedujejo na agenciji za okolje.

Že zgodaj zjutraj

Že zgodaj zjutraj so na agenciji za okolje prižgali alarme zaradi velike nevarnosti toče. Ob 8.20 je največja nevarnost pretila Gorenjski z okolico in Ljubljani z okolico. Padavinam in svetenju alarmov za točo pa se nismo izognili niti čez dan.

Na Agenciji za okolje sicer napovedujejo, da bo danes spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva bodo na severu krajevne plohe in nevihte, ki se bodo do večera razširile nad večji del države. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Takšno neurje je na Bledu. Objavo je na družbenih omrežjih delil Matjaž Jug.

Velika verjetnost pojavljanja toče preti na Belokranjskem, Dolenjskem in Kočevskem.

Verjetnost pojavljanja toče FOTO: Arso
Verjetnost pojavljanja toče FOTO: Arso

Kako je na cestah?

Promet je poleg vremenskih razmer oviran tudi zaradi več nesreč, in sicer na mariborski vzhodni obvoznici med priključkom Maribor center in počivališčem Maribor proti Šentilju, na štajerski avtocesti med priključkoma Šentilj in Maribor sever proti Mariboru, na primorski avtocesti na uvozu Razdrto proti Kopru, na podravski avtocesti pa je zaprt razcep Draženci iz smeri Maribora proti Ptuju. Zaprta je tudi glavna cesta Kranj-Spodnji Brnik pri letališču Brnik.

Promet je zaradi popoldanske prometne konice povečan na cestah, ki vodijo iz mestnih središč, na mestnih obvoznicah in pred delovnimi zaporami, poroča spletna stran prometnoinformacijskega centra.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije