STAVKALO OKOLI 800 LJUDI

Pritiski na stavkajoče: zoper kršitelje bodo podali kazensko ovadbo

Na sedmih upravnih enotah je stavkalo okoli 800 zaposlenih. Predsednik sindikata obžaluje, da se pozivu večine članstva sindikata v upravnih enotah niso odzvali v vseh upravnih enotah v državi.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na upravnih enotah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, Jesenicah in Rušah je stavkalo okoli 800 zaposlenih, so na novinarski konferenci sporočili predstavniki sindikata državnih organov. Ob tem so opozorili na večletna prizadevanja za rešitev preobremenjenosti zaposlenih, pa tudi na nekatere kršitve pravice do stavke.

Glavne stavkovne zahteve stavkajočih so:

• zagotovitev ustreznega števila zaposlenih,

• primernejše plače oz. linearno povišanje za sedem plačnih razredov

• razbremenitev uslužbencev v upravnih enotah.

O tem so sicer spregovorili na dopoldanski novinarski konferenci sindikata državnih organov v Ljubljani. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je poudaril, da je stavka logična posledica kadrovske podhranjenosti ter stalne preobremenjenosti z delom in v veliki meri tudi desetletne nezadovoljive skrbi službe za upravne enote ministrstva za javno upravo. Dodatno obremenitev predstavljajo tudi tisoči tujcev, ki potrebujejo upravne storitve, je dejal.

Grožnje ministra Boštjančiča

Verk obžaluje, da se pozivu večine članstva sindikata v upravnih enotah niso odzvali v vseh upravnih enotah v državi.

»Najverjetneje iz strahu pred sankcijami, spet drugi pred napovedano grožnjo, ki jo je tudi v torek izrekel minister za finance Klemen Boštjančič, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo, da stavka ne bo plačana,« meni Verk. Istočasno jim je služba za upravne enote poslala zajeten spisek obveznih nalog, ki jih morajo opravljati tudi med stavko, na njem pa naj bi »napisali celo tisto, česar upravne enote ne delajo«, je ogorčen Verk. »Če bi vse to opravljali, bi na upravnih enotah potrebovali vsaj 3000 do 4000 zaposlenih«.

Ob tem je sekretar sindikata Renato Romič opozoril, da vodstvo nekaterih upravnih enot naproša sindikalne zaupnike, naj sporočijo število stavkajočih in njihova imena »in zlorabljajo odrejanje nujnih nalog za delovanje upravnih enot«.

»Stavka je bila napovedana, je ustavna pravica in se izvaja v skladu s predpisi,« je dejal in poudaril, da so takšni pritiski na stavkajoče nedopustni, zato bodo takšno dejanje šteli kot oviranje stavke in sindikalnega delovanja in bodo zoper kršitelje podali kazenske ovadbe.

Predsednik sindikata ljubljanske upravne enote Dragan Stanković je predstavil problematiko najbolj obremenjene upravne enote v državi in poudaril, da zaposleni zaradi preobremenjenosti in slabih plač zapuščajo svoja delovna mesta in odhajajo v bolje plačane službe.

Manj zaposlenih, več vlog

Leta 2010 je na tej upravni enoti delalo 349 oseb, ki je reševalo 162.024 upravnih zadev, danes pa 280 zaposlenih rešuje 262.129 upravnih zadev, je izpostavil Stanković. Med današnjo stavko so sicer sprejemali le tiste stranke, ki so prišle urejat storitve, ki spadajo v okvir nujnih nalog.

Kako iz leta v leto narašča preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah, je opisal tudi vodja oddelka za premoženjsko pravne zadeve na ljubljanski upravni enoti Slobodan Vuk. Na vseh 56 upravnih enotah v državi je namreč zaposlenih okoli 2300 ljudi, upravnih zadev je bilo lani dobrih 1,8 milijona, medtem ko jih je bilo leta 2019 1,2 milijona, je dejal in dodal, da se število zadev samo še povečuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije