Primorci v pripravljenosti, maske in razkužila pošli!

V Italiji več kot 200 kužnih, najmanj sedem mrtvih V Sloveniji testirali 13 ljudi, vsi so negativni.
Fotografija: Čeprav so neučinkovite, so pošle. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Čeprav so neučinkovite, so pošle. FOTO: Guliver/Getty Images

Še pred odprtjem lekarne za ljubljanskim Bežigradom se je naredila vrsta pred vrati, kmalu po odprtju ni bilo več mask, niti ne razkužil za roke. Podobno je drugod po Sloveniji: povpraševanje po zaščitnih maskah in razkužilih se je na primer v Obalnih lekarnah v zadnjih dneh izjemno povečalo, v dežurni lekarni Koper je mask že zmanjkalo.
V Italiji vlada obsedno stanje, police so prazne. Foto: Twitter
V Italiji vlada obsedno stanje, police so prazne. Foto: Twitter

Kot smo že pisali, so kirurške maske učinkovite do dve uri potem, ko si jih nadenemo, in ne več, ko postanejo vlažne, zdravstvene oblasti pa mirijo, da sploh niso potrebne. Toda strah pred okužbo z novim koronavirusom, ki se je s Kitajske zanesel po svetu, se je zalezel v kosti Slovencev. Zdi se, da smo na robu izbruha panike.

V Sloveniji sicer še ni potrjene okužbe s covidom-19, doslej so na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so negativni, a kot smo v Slovenskih novicah že poročali, gre le še za vprašanje časa; trenutno so pri nas štirje ljudje v domači karanteni po vrnitvi s križarjenja na Japonskem, kjer je koronavirus izbruhnil.

Virus je tudi v našem sosedstvu, največje žarišče okužb v Evropi je na severu sosednje Italije. Vlada je zaradi širjenja koronavirusa v Italiji sklicala sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki obravnava aktualne razmere, in če bo treba, bodo sprejeli dodatne ukrepe, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade. Če bo treba, bo Slovenija zaradi širjenja koronavirusa zaprla meje oziroma izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec in še, da obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role.
Novi koronavirus bo po predvidevanjih dosegel tudi Slovenijo. FOTO: Reuters
Novi koronavirus bo po predvidevanjih dosegel tudi Slovenijo. FOTO: Reuters

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pojasnili, da so zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, upravičeni do bolniškega nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove, to gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve izrednih razmer in bistveno bolj obsežnih ukrepov del financiranja prevzame država. V primeru odrejene karantene večjemu številu ljudi, kar se trenutno dogaja v Italiji, namreč zdravstvena blagajna ne bi zmogla kriti tako velikih stroškov. To je namreč drastičen ukrep, ki je finančno zahteven. Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.


Danes naj bi se na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri. V novogoriškem zdravstvenem domu so zaradi bližine izbruha koronavirusa odpovedali preventivne preglede, v bolnišnici so pripravili poti za morebitne paciente. Zaradi možnosti širjenja virusa v Slovenijo so prve ukrepe pripravili tudi v novogoriških igralnicah: pripravili so dozirnike za razkuževanje rok, vidno bolne obiskovalce prijazno odslovijo, ob morebitnem širjenju virusa bodo razmišljali o dodatnih ukrepih oziroma o možnosti zapiranja igralnic.
 

Vročina in kašelj


Ker gre za nov virus, natančne informacije o poteku bolezni še niso znane, glede na dosedanje podatke bolezen pri približno 80 odstotkih bolnih poteka v lažji obliki. Težjo obliko so zaznali pri starejših, ki so imeli tudi druge kronične bolezni, med njimi bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen. Ne le o virusu, tudi o bolezni je bolj malo znanega, niti inkubacijska doba še ni natančno določena, sprva naj bi bila 14 dni, zdaj predvidevajo, da je daljša. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.


Vsekakor preventiva ne bo odveč, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ): izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, ne dotikamo se oči, nosu in ust. Če zbolimo, ostanemo doma in upoštevamo pravila higiene kašlja ter si redno umivamo roke z milom in vodo. Če nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke; vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 

Življenje v Italiji zastalo


Obsedno stanje vlada v Italiji od konca tedna, ko se je novi koronavirus razplamtel po severu države. Največ okuženih so za zdaj našteli v Lombardiji, nekaj v Benečiji in Emilji - Romanji, do konca naše redakcije še niso sporočili izidov testiranja dekleta iz Furlanije - Julijske krajine, ki meji na Slovenijo. Italijanske oblasti so čez noč sprejele številne izredne ukrepe, da bi kar se da zajezili širjenje virusa. Vsakdanje življenje prebivalcev ogroženih območij je zastalo, tako bo najmanj do konca tega meseca, verjetno pa še dlje. Zaprli so šole, vrtce, nočne lokale, cerkve, gledališča in druge kulturne ustanove; beneški karneval se je končal predčasno, pustno rajanje je bilo povsod okrnjeno ali prepovedano, odpovedali so športne dogodke.


Najstrožji ukrepi veljajo v enajstih krajih, ki so jih označili za žarišča virusa, nam najbližji je Vo pri Padovi; zapustiti ali obiskati jih je mogoče le s posebnim dovoljenjem, vse dostope varuje policija, pripravljena je tudi vojska. V krajih živi skupno 50.000 ljudi, ki smejo zapustiti domove le takrat, ko je resnično nujno. Zdravstvene strokovnjake še vedno bega izvor virusa v državi, saj je okuženim skupen prav podatek, da nihče od njih ni bil na Kitajskem; le en, podjetnik, je bil v stiku s poslovnežem s Kitajske, a ta ni bil kužen. Po nekaterih podatkih naj bi bil virus avtohton, italijanski.
Iz strahu pred njim sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki, nadvse zaskrbljeni so v Švici, kamor vsak dan na delo prihaja 68.000 Italijanov, vstopa v državo jim še niso omejili. S karnevala v Benetkah se je vrnilo 42 puljskih gimnazijcev in štirje profesorji, naslednja dva tedna ne smejo zapuščati domov.


Hrvaško ministrstvo za izobraževanje je vsem osnovnim in srednjim šolam prepovedalo izlete v Italijo za naslednji mesec, enako je ravnala tudi Grčija. Deželna vlada Furlanije - Julijske krajine je sporočila, da bodo v prostorih nekdanje vojašnice v Miljah in v Tricesimu blizu Vidma uredili centra za izolacijo. Vse več skrbi zaradi novega koronavirusa je v Iranu, kjer je vse več okuženih, zajel pa je tudi Afganistan, Kuvajt, Irak in Bahrajn. Po svetu je okuženih že več kot 80.000 ljudi, smrtnih žrtev je več kot 2600. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije