O DRUŽINSKEM ZAKONIKU

Primc vložil pobudo za referendum o družinskem zakoniku, Mesec odgovarja, da je protiustaven

Državni svet je prav danes s 17 glasovi proti 11 izglasoval odložilni veto na spremembe družinskega zakonika.
Fotografija: Aleš Primc. FOTO: Tadej Regent/delo 
Odpri galerijo
Aleš Primc. FOTO: Tadej Regent/delo 

Predstavniki koalicije Za otroke gre! so danes v DZ vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o nedavno sprejetih spremembah družinskega zakonika. Kot zatrjujejo, so zbrali 30.600 podpisov. Če bo DZ sprejel sklep o nedopustnosti referenduma na omenjeni zakon, pa napovedujejo pritožbo na ustavno sodišče.

Po besedah predstavnika koalicije Za otroke gre! Aleša Primca je pobudnikom referenduma omenjeno število podpisov uspelo zbrati v sedmih dneh, s čimer da je Slovenija »pokazala, da spoštuje mamo in očeta, materinstvo in očetovstvo in da želi, da tudi država spoštuje materinstvo in očetovstvo«. Predstavnica Metka Zevnik pa je v izjavi za medije ocenila, da so zbrani podpisi jasen dokaz, da je »družina v srcu slovenskega naroda«.

Če je referendumska pobuda vložena v skladu z zakonom, ima sicer predsednica DZ sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Bo DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma?

Pričakovati je sicer, da bo še pred tem DZ izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma. To lahko stori v 14 dneh od vložitve podpisov pod referendumsko pobudo. Ustava namreč v 90. členu določa, da zakonodajnega referenduma med drugim ni možno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Mesec: Referendum o spremembah družinskega zakonika je protiustaven

Minister za delo Luka Mesec je glede vložene pobude za zakonodajni referendum o spremembah družinskega zakonika in vloženem vetu državnega sveta poudaril, da spremembe v skladu z odločbo ustavnega sodišče samo odpravljajo diskriminacijo istospolnih parov. Referendum o omenjenem zakonu bi bil tako po njegovih besedah protiustaven. Spremembe zakonika po njegovih zagotovilih nikomur ničesar ne jemljejo, družine v Sloveniji bodo po tem, ko bodo spremembe preživele veto DS, takšne kot do zdaj, le da bo istospolnim parom omogočena posvojitev otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije