EVROPSKE VOLITVE

Prihodnost mladih v Sloveniji? Odgovori so jih zabavali

Soočili so se kandidati za evropske poslance in spregovorili o prihodnosti mladih.
Fotografija: Poslovni zajtrk AmCham Slovenija z nosilci kandidatnih list za evropske volitve. FOTO: N. Č.
Odpri galerijo
Poslovni zajtrk AmCham Slovenija z nosilci kandidatnih list za evropske volitve. FOTO: N. Č.

LJUBLJANA – 26. maja bodo v Sloveniji potekale evropske volitve, na katerih se bo za osem mest v Evropskem parlamentu potegovala kopica kandidatov. Na poslovnem zajtrku AmCham Slovenija so svoje poglede o prihodnosti Evropske unije soočili nosilci in kandidati list parlamentarnih strank za evropske volitve Klemen Grošelj (nosilka LMŠ Irena Joveva se je opravičila), Igor Šoltes (Desus), Žiga Turk (NSi), Angelika Mlinar (SAB), Tanja Fajon (SD), Milan Zver (SDS in SLS) in Gregor Perič (SMC). Zmago Jelinčič in Violeta Tomić sta se opravičila.

Medtem ko so kandidati poudarjali pomembnost poenotenja v EU za dosego ključnih strateških politik, je vprašanje naneslo tudi na temo mladih. »Kakšna je vaša agenda za mlade?« jih je vprašala voditeljica Martina Merslavič. Ob odgovorih kandidatov se je zbrana publika v dvorani najbolj zabavala.


Za mlade pokojnine in legalizacija konoplje


Val smeha se je sprožil, ko je Šoltes z eno besedo odgovoril, da se bodo v njihovi stranki usmerili na pokojnine in medgeneracijsko sodelovanje. Za naslednji 'humoristični vložek' je očitno poskrbela tudi Fajonova, ko je dejala, da je med njihovimi projekti med drugim legalizacija konoplje. Na smeh iz publike se je odzvala z besedami: »Bolje to, kot črni trg.« Nadaljevala je, da sta v ospredju tudi projekta, kot sta varnost na internetu in skrb za okolje.

Kako bodo mladi do pokojnin prišli, se kandidati za evropske poslance niso poglabljali. Fajonova je ob tem zbrane seznanila s strašno statistiko, da je v Evropi kar tretjina otrok brez jasne slike o prihodnosti, polovica pa jim meni, da bo njihova prihodnost slabša od njihovih staršev.


Zver: Mladi imajo problem


Žiga Turk rešitev vidi v tem, da bi morala Evropa postati območje priložnosti in spodbud za mlade z vsega sveta, da pridejo v Slovenijo, namesto da talenti iz države odhajajo.

Milan Zver, ki je Evropskem parlamentu spremlja področje šolstva in izobraževanja, je brez ovinkarjenja dejal: »Mladi imajo problem, a ga Bruselj ne more reševati. So sicer dobre prakse, a to morajo reševati države članice. Bruselj je šibak.« Dodal je, da je potrebna sprememba v šolstvu, ki se bo prilagodila delovnim mestom.

Perič, ki je bil med kandidati najmlajši, je povedal: »Mladi si želijo varno zaposlovanje, stanovanja in pogoje, da se bodo znotraj družbe znašli in uveljavili.« Meni, da bi morda ena od rešitev bila lahko tudi univerzalni temeljni dohodek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije