DO 50 CM SNEGA

Prihaja nad nas, vremenarji prižgali oranžni alarm

Občutno se bo ohladilo.
Fotografija: Dež, sneg in burja – tako bi lahko povzeli vreme, ki nas čaka v naslednjih dneh. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Dež, sneg in burja – tako bi lahko povzeli vreme, ki nas čaka v naslednjih dneh. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Konec tedna bo v znamenju »pošiljke« hladnega zraka s severa Evrope. Danes bo večinoma oblačno, občasno bo deževalo. Ponoči se bodo padavine okrepile, izrazito se bo ohladilo.

V nedeljo bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov, ob močnejših padavinah pa lahko ponekod tudi nekoliko niže. V gorah bodo razmere zimske. Meja sneženja bo med 1600 in 1800 metri, v nedeljo pa bo snežilo tudi v nekaterih alpskih dolinah (Zgornjesavska dolina, Tamar …). Sneženje bo spremljal zmeren do močan severnik. Do ponedeljka zjutraj bo v gorah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 centimetrov snega. Mogoče bo spontano plazenje z dovolj strmih pobočij.

Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem zmerna do močna burja. Po podatkih urada za meteorologijo in hidrologijo, oddelka za meteorološke in oceanografske napovedi agencije za okolje (Arso) bo v drugi polovici noči na nedeljo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Najmočnejši sunki bodo presegali hitrost 100 kilometrov na uro, zato so vremenoslovci za Primorsko za nedeljo prižgali oranžno, drugo najvišje opozorilo. Burja bo začela slabeti v noči na ponedeljek.

Za Primorsko je za nedeljo izdano oranžno opozorilo. FOTO: Arso
Za Primorsko je za nedeljo izdano oranžno opozorilo. FOTO: Arso


Povprečna temperatura bo v nedeljo in ponedeljek v večjem delu Slovenije okoli 7 stopinj Celzija, kar je okoli 8 stopinj Celzija manj od dolgoletnega povprečja. Tako izrazite ohladitve v maju ne beležimo vsako leto, ni pa nič nenavadnega. Hladneje je bilo, na primer, 3. maja leta 1985, ko je tudi po nekaterih nižinah osrednje in vzhodne Slovenije zapadlo okrog 10 centimetrov snega, pravijo pri Arsu.

Do ponedeljka zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, v ponedeljek popoldne se bo ponekod delno zjasnilo. Še bo hladno in vetrovno. V torek in sredo bo po večini sončno, v torej zjutraj bo v zatišnih legah mogoča slana. Od četrtka do sobote bo nestanovitno z občasnim dežjem, v nedeljo pa se bo predvidoma delno razjasnilo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije