PRESADITEV DREVES

Če se da, se izognite tem ljubljanskim ulicam: promet bo oviran

Na Linhartovi cesti ter na Pokopališki in Žalski ulici bo danes zaradi prevoza dreves, ki jih bodo z Linhartove ceste presadili v Šmartinski park, oviran promet.
Fotografija: Sajenje dreves v Šiški 2018. FOTO: Mavric Pivk/delo
Odpri galerijo
Sajenje dreves v Šiški 2018. FOTO: Mavric Pivk/delo

Med prevozom bodo omenjeno cesto in ulici zaprli za ves promet za približno 10 minut. Danes naj bi opravili dva prevoza, prvega predvidoma ob 9. uri, so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana (Mol).

Mol je začel seliti drevesa, ki zdaj rastejo ob Linhartovi cesti, v Šmartinski park. Predvidoma bodo pred nadaljevanjem temeljite prenove in širitve te prometnice presadili 17 mladih dreves. Promet bo oviran na Linhartovi cesti od lokacije izkopa, mimo križišča s Topniško ulico do krožišča pri Žalah ter po Pokopališki in Žalski ulici.

Drevesa bodo zasadili v drevored, ki bo na sredini prekinjen zaradi plinovoda v tleh. V parku, ob zidu pokopališča Žale, so že izkopali dva jarka, vsak je dolg okoli 100 metrov, širok štiri metre in globok približno 80 centimetrov. Razdalja med drevesi bo približno osem metrov.

Zastoji še naslednji teden

Hkrati s pripravo izkopa v Šmartinskem parku so ta teden začeli tudi izkop dreves ob Linhartovi cesti, danes pa bodo torej prva drevesa prepeljali v park. Prevoz bo potekal v koloni več vozil s prikolicami, prevoze pa bodo nadaljevali tudi prihodnji teden.

Zupančičeva jama v Ljubljani, 2016. FOTO: Jure Eržen/delo
Zupančičeva jama v Ljubljani, 2016. FOTO: Jure Eržen/delo

V prvi fazi prenove Linhartove ceste med križiščema z Dunajsko cesto in Matjaževo ulico, ki poteka trenutno, je predvidena zasaditev 117 novih dreves. Ob tem naj bi 25 obstoječih dreves presadili na nove lokacije.

Če je na omenjenem odseku danes 154 dreves, jih bo po rekonstrukciji 195. V drugi fazi obnove Linhartove ceste med križiščem z Matjaževo ulico in krožiščem Žale – ta je predvidena takoj po koncu prve faze – pa naj bi presadili še 45 dreves in posadili 97 novih.

Po celotni obnovi naj bi se tako število dreves ob Linhartovi cesti s trenutnih 199 povečalo na 292.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije