OSTANITE DOMA

Pri ekipi Hojsa potrjena okužba, največ okuženih v starosti 35–40 let

V ponedeljek v bolnišnici 523 oseb s covidom 19, od tega jih 82 potrebuje intenzivno nego. Zato poziv vsem: Ostanite doma. Minister Aleš Hojs negativen na koronavirus, a je v samoizolaciji.
Fotografija: Bolnišnične postelje se polnijo s covid bolniki. FOTO: David W Cerny, Reuters
Odpri galerijo
Bolnišnične postelje se polnijo s covid bolniki. FOTO: David W Cerny, Reuters

V nedeljo so v Sloveniji ob 3.682 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1.116 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih kar 30,23 odstotka vseh testiranih. Kot piše sledilnik covid 19, je sedem oseb v nedeljo umrlo (skupno do zdaj 248), 82 jih potrebuje intenzivno nego (11 več kot v nedeljo). Skupno je hospitaliziranih 523 ljudi.


Omejeno gibanje na občine, na grob v drugo občino le ena oseba

Spomnimo, od torka naprej bo omejeno gibanje na občine, hkrati pa je dovoljeno gibanje na prostem brez mask v primeru, da  pri sprehodih na zelenih površinah ter pri športnorekreacijski dejavnosti, kjer je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov, posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske. 


Maske ja, maske ne: bodimo razsodni

»Vlada želi biti čim bolj življenjska. Tudi sam sem tekač in nisem vedel, ali naj grem z masko ali ne. Pa sem si rekel, da z masko pa res ne bom tekel pri teh letih. Je pa tako, ko se srečata dva tekača, bosta zagotovo vse naredila, da bosta dovolj narazen,« je odgovoril na vprašanje o maskah na prostem Kacin. In še izpostavil primer, ki je zaradi ravnanja šefa Nijz Milana Kreka dvignil toliko prahu: »Ko točiš govorijo in nikjer nikogar ni, črna noč, natoči in zadihaj s polnimi pljuči. Nato pa, ko greš na bencinsko plačat, nadeneš masko.« Dodal je, da je bistvo to, da smo ljudje razsodni. 

»Lahko se potuje v drugo občino na pokopališče, a to samo ena oseba, ki bo vzdrževala grob. Na vsak način želimo zajeziti širjenje virusa med starejšimi,« je dejal na novinarski konferenci vladni govorec Jelko Kacin. Glavni razlog, da imamo takšno epidemiološko situacijo, je podcenjevanje virusa. »Najbolj okužena in kužna je trenutno generacija od 35 do 40 let. To so ljudje, ki se najbolj rekreirajo, a hkrati najbolj pregrešijo, ko gre za spoštovanje ukrepov.«

»Prav vse želimo pozvati, da v naslednjih dneh, če se le da, ostanete doma. Le s skupnimi močmi nam bo uspelo obrniti krivuljo navzdol,« je dodal Kacin. Dodal je, da vladi ni ostalo drugega, kakor da sprejme nove ukrepe, še ostrejše. Gorenjska prednjači po številu okužb, sledijo Koroška, Osrednjeslovenska, Savinjska.

Do letališča brez težav

»Ko nekdo leti z Brnika, ima pravico, da pride do Brnika in od tam potuje. Prav tako tisti, ki pripotuje na Brnik, se lahko odpravi na končno destinacijo.« Potovanje se dokazuje z letalsko vozovnico. 
 

Okužba v kabinetu ministra za notranje zadeve

Kacin je povedal, da je bila potrjena okužba s koronavirusom v ožji ekipi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Prvi in drugi test Hojsa je bil negativen, a so vse osebe iz njegove ekipe v samoizolaciji. Hojs se bo po drugem negativnem testu že danes vrnil na delo.

Spomnimo, ministrstvo za zdravje je konec tedna izvedlo več aktivnosti za zagotovitev potrebnih postelj za bolnike s covidom 19. Po besedah ministra Tomaža Gantarja bo v prihodnjih dneh zanje na voljo več kot 700 postelj, trenutno jih je zasedenih nekaj čez 500. Potekajo pogovori, da bi jih zagotovili še dodatnih 300, če bo treba.

​Mojca Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru je dejala, da je zdaj čas, da postane človek človeku človek, ne pa človek človeku virus.»V petek smo v klicnem centru dosegli rekord, prejeli smo kar 1.326 klicev. Klicni center deluje za vas, nobeno vprašanje ni neumno. Vsako vprašanje vzamemo resno in na vsako vprašanje vam odgovorimo.«


Za vprašanja o koronavirusu je na voljo klicni center na brezplačni telefonski številki 080 1404, za klice iz tujine pa številka +386 1 478 7550.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije