NOVI SEZNAM RDEČIH DRŽAV

Vlada omilila ukrep nošenja mask, preverite, kdaj jih ni treba imeti

Ob gibanju na zelenih površinah in pri športnorekreacijski dejavnosti. Ukrep začne veljati v torek. Od danes naprej pa novi seznam rdečih držav.
Fotografija: Obvezno uporabo mask na prostem so nekoliko omilili. FOTO: Francois Lenoir, Reuters
Odpri galerijo
Obvezno uporabo mask na prostem so nekoliko omilili. FOTO: Francois Lenoir, Reuters

V nedeljo zvečer je vlada sprejela nov odlok, ki spreminja pravila uporabe mask na prostem. Od torka naprej tako pri sprehodih na zelenih površinah ter športnorekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov, posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske.


Še naprej prepovedane vse prireditve in zbiranje več kot šest oseb

Še naprej ostaja omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro. Izjeme ostajajo enake kot do zdaj, torej odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanja nujnih delovnih nalog, dostop in nudenje storitev za nujne primere, opravljanje storitev dostave hrane ali zdravil ali potovanje oseb. Pav tako ostajajo prepovedani vse prireditve, shodi, poroke in verski obredi ter vsakršno zbiranje nad šest oseb, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Pri zbiranju do šest oseb je treba zagotoviti minimalno varnostno razdaljo v skladu s sprejetimi navodili oziroma priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Z nedeljskim odlokom (začne veljati danes ob polnoči, torej v torek) je tudi prepovedano prehajanje med občinami. Veljajo sicer določene izjeme, med temi je tudi nujno urejanje grobov. 


Nobena evropska država ni več na zelenem seznamu

Danes začenja veljati odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida 19 na mejnih prehodih, ki določa daljši seznam rdečih držav oziroma njihovih delov. Na njem je tudi večina regij ob meji s Slovenijo. Na zelenem seznamu pa po izpadu Srbije ni več nobene evropske države ali njenega dela, so le še Avstralija, Nova Zelandija in Urugvaj.

Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. Karanteni se je mogoče izogniti z negativnim izvidom testa na prisotnost novega koronavirusa. Osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, se v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije