UMIRAJOČI OTROCI

Pretresljiva izpoved očeta Viljema Julijana: Dovolj imam

Za starša je najhuje, ko gleda, kako otrok umira doma, pred njegovimi očmi, a ga ne more več pozdraviti.
Fotografija: Ker za bolezen ni nobenega zdravila ali zdravljenja, je bil Viljem Julijan predan v domačo oskrbo Gregorja in Nine, saj v bolnišnici zanj niso mogli storiti ničesar več. Starša sta ga negovala in reševala iz kočljivih situacij štiriindvajset ur na dan in sedem dni na teden – vsega skupaj eno leto in pol. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Ker za bolezen ni nobenega zdravila ali zdravljenja, je bil Viljem Julijan predan v domačo oskrbo Gregorja in Nine, saj v bolnišnici zanj niso mogli storiti ničesar več. Starša sta ga negovala in reševala iz kočljivih situacij štiriindvajset ur na dan in sedem dni na teden – vsega skupaj eno leto in pol. FOTO: Facebook, posnetek zaslona

»Dovolj imam! Otroci, ki umirajo, država pa jih še vedno pušča na cedilu, brez ustrezno urejene paliativne oskrbe. Zdaj bom na glas povedal kruto resnico, kako je bilo ob bolezni najinega Viljema Julijana,« se je pred svetovnim dnem redkih bolezni odločil spregovoriti oče pokojnega dveletnika Viljema Julijana Gregor Bezenšek.

V Sloveniji otroška paliativna oskrba, sodeč po zapisih staršev, ni urejena in ne obstaja, kar pomeni, da so družine otrok z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi brez bolnišnične hospitalizacije v številnih pogledih prepuščene sami sebi, starši, ki na domu skrbijo za svoje otroke s težkimi boleznimi, nimajo podpore zdravstvenega sistema, ki bi ga morala zagotavljati paliativna oskrba.



Starša Viljema Julijana sta lahko samo nemočno opazovala, kako jima sin pred lastnimi očmi počasi umira, ob tem pa nista mogla storiti ničesar, da bi to preprečila. Zaradi bolezni je Viljem Julijan kmalu izgubil sposobnost premikanja in je postal negiben, izgubil je tudi sposobnost požiranja in je bil odvisen od sonde, prav tako je izgubil sposobnost vida in drugih čutil ter je postal ujet v nemi oklep umirajočega telesca.

Bezenšek je v želji, da bi se v Sloveniji uredila paliativna oskrba otrok, v zapisu na facebooku brez leporečenja zapisal, skozi kako težke preizkušnje mora družina, če otrok nima paliativne oskrbe. Bolezen Viljema Julijana je bila neozdravljiva in smrtonosna, ob odpustu iz UKC Ljubljana, kjer so mu postavili diagnozo, pa so mu dali le še nekaj mesecev življenja.

»Nekaj dni zatem, kot smo z Viljemom Julijanom prišli domov, se je čudno zastrmel, pomodrel in prenehal dihati za minuto in več. Vsa v šoku sva mislila, da je umrl. Ampak ni umrl, imel je prvi epileptični napad. Nihče naju ni seznanil , da bo imel epileptične napade in kako jih prepoznati. Niti nisva vedela, da za te napade obstajajo zdravila. Na krut način sva to morala odkriti sama in pri tem klicariti zdravnike ter sama raziskovati. Pred tem pa sva morala večkrat gledati, kako se je ob napadih mučil, včasih tudi do stokrat in več na dan,« je le delček težke in grenke osebne izpovedi očeta, ki je ostal brez otroka.

Objavljamo celotni zapis.


V Društvu Viljem Julijan so pred svetovnim dnem redkih bolezni, ki bo 29. februarja, ministrstvo za zdravje in generalnega direktorja UKC Ljubljana pozvali k čimprejšnji ureditvi paliativne oskrbe za otroke.


»Smrt otroka doma je težka in tragična zgodba za družino, ki mora s tem živeti naprej. Pri hudo bolnem otroku, kot je bil Viljem Julijan, čakaš na njegovo smrt vsak dan in to lahko traja več mesecev in več let. Starši zato potrebujejo vso podporo, zdravniško, psihološko in duhovno. Kdor tega ne doživi, si težko predstavlja, a v takšni družbi, kot je zdaj, ne moremo več živeti,« je za Slovenske novice povedal družinski prijatelj Nine in Gregorja Bezenška ter predsednik društva Nejc Jelen.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije