VSE SE DRAŽI

Premier Golob sporočil, kakšne ukrepe je sprejela vlada (VIDEO)

Kmetom bodo namenili malo več kot 22 milijonov.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Blaž Samec

Vlada je obravnavala novi paket ukrepov zaradi rasti cen. Z uvedbo delne regulacije cen in omejitve marž ter z odpovedjo nekaterim dajatvam se je že lotila draginje pri naftnih derivatih, tokrat pa so bili v ospredju ukrepi za področje kmetijstva in prehrane.

Kot je po seji vlade povedal premier Robert Golob, so obravnavali dva tipa usmeritev. Na eni strani so se ukvarjali s tem, kako bodo pomagali slovenskim kmetom, da bodo povišani stroški goriv in drugega materiala čim manj vplivali na njihove stroške in s tem cene hrane. Na drugi strani pa bodo vzpostavili tudi učinkovit nadzor nad maloprodajnimi cenami za slovenske potrošnike. Vlada je sprejela odločitev, da bodo kmetom namenili malo več kot 22 milijonov evrov, in sicer za subvencije za nabavo goriva, gnojil itd. Po Golobovih besedah bo država odkupila celotni letošnji pridelek pšenice, in sicer prek zavoda za blagovne rezerve.

Košarica 15 izdelkov

Ministrstvo za kmetijstvo je ob tem pripravilo košarico 15 izdelkov, ki je po premierjevih besedah usklajena s trgovinsko zbornico in pri katerih bodo sproti nadzirali cene. »Ne gre za regulacijo, saj cen ne bo določala vlada, ampak še vedno trgovci, vlada pa bo poskrbela, da bodo cene med seboj primerljive, pa tudi javno znane.«

To bo po Golobovih besedah pomenilo, da se bo lahko kupec sam aktiviral in ugotovil, pri katerem trgovcu se mu splača kupiti kakšen izdelek. Spremljali bodo kakovost teh izdelkov in vpeljali sistem primerjanja cen tudi v sosednjih državah zaradi ozaveščanja slovenskih potrošnikov, kakšna je realna tržna cena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije