DOMNEVNA RAZŽALITEV

Prekoračitev pooblastil? Jelinčiča sta policista iskala kar v državnem zboru

Politik ima namreč svobodo izražanja, pri tem pa vsak prevzema odgovornost, kako se bodo volivci odzvali na njegovo izbiro besed, pravi.
Fotografija: Zmago Jelinčič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je stopil pred novinarje in izrazil zaskrbljenost nad demokracijo v Sloveniji. »To se je dogajalo v Jugoslaviji,« je dejal poslanec, ki je pred dnevi od policije prejel vabilo na zaslišanje (o tem smo pisali tukaj), in sicer zaradi domnevne razžalitve poslanske skupine Levica. Jelinčič je proces označil za »čudno zadevo, ki ne sodi v demokracijo, temveč v Severno Korejo«.

Kot je Jelinčič pojasnil na novinarski konferenci, se je zadeva zdaj začela odvijati malce drugače. »Včeraj dopoldne sta k meni prišla policista, vendar me ni bilo doma,« je dejal poslanec. Nato sta policista ob 8.24 prišla v državni zbor in želela govoriti z njim. Dejala naj bi mu, da v zvezi z vabilom potrebujeta pojasnila oziroma da bi sama rada pojasnila nekaj stvari. Jelinčič je pogovor z zavrnil in dejal, da se z njimi pogovarja samo še prek odvetnika, pojasnila pa naj mu pošljejo po pošti. 

Policija prekoračila pooblastila?

Po mnenju Jelinčiča izjava politika, da je nekdo idiot, ni in ne more biti sovražni govor. »Tako kot tudi ne izjave Levice, s katerimi so napadali podjetnike,« je prepričan prvak SNS. Politik ima namreč svobodo izražanja, pri tem pa vsak prevzema odgovornost, kako se bodo volivci odzvali na njegovo izbiro besed. Po njegovem je policija grobo prekoračila svoja pooblastila, zato se sprašuje, ali imamo v policijskih vrstah še vedno politično policijo. »Od določenih ljudi znotraj koalicije smo slišali že kakšne precej hujše besede v parlamentu, pa se ni nič zgodilo,« je prepričan Jelinčič, ki se sprašuje, ali je vsa ta gonja proti njemu povezana s političnimi stališči do migrantov, ki jih večkrat izraža brez dlake na jeziku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije