JIH JE UŽALIL?

Poslanca Jelinčiča kazensko ovadili, grozi mu šest mesecev zapora

Če se vabilu policije ne bo odzval, bo priveden prisilno.
Fotografija: Zmago Jelinčič, predsednik stranke SNS. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič, predsednik stranke SNS. FOTO: Uroš Hočevar

Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je na spletu objavil vabilo na zaslišanje na policiji. Osumljen je namreč kaznivega dejanja razžalitve na škodo poslanske skupine Levica. Po navedbah policije naj bi namreč obstajal sum, da je 12. septembra na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju med drugim dejal, »da so pripadniki Levice idioti, da bi jih bilo potrebno izgnati v Venezuelo.«


Ob fotografiji vabila je Jelinčič zapisal, da imajo »očitno vladajoči svoje špiclje povsod. Dragi Slovenci, gledajo vas in vas poslušajo, ter ko je prilika, to izkoristijo in vas ovadijo ter tožijo,« je še zapisal.

Za komentar smo se obrnili tudi poslansko skupino Levice. »Zmago Jelinčič je že večkrat presegel meje dopustnega in zakonov,« je pojasnil tiskovni predstavnik Nikola Janovič Kolenc, ravno zato so se po njegovih besedah odločili za ovadbo. Na vprašanje, kakšna kazen bi se jim za domnevno kaznivo dejanje zdela primerna, je odgovoril, da bodo to odločitev prepustili sodišču.

Če je dejanje razžalitve storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev, izhaja iz kazenskega zakonika.

Zaslišanje po pomoti?

Portal Spletni časopis poroča, da naj bi policisti prvaka SNS ovadili po pomoti. »To kažejo odgovori, ki so mi jih sinoči poslali iz policije, v katerem so potrdili, da bi v tem primeru prizadeti poslanci Levice ali njihovi simpatizerji lahko zasebno tožili, policija pa za obrambo dobrega imena poslanske skupine Levice najbrž ni pristojna,« je zapisal novinar Peter Jančič. Na vprašanje, ali je policija po zakonu sploh pristojna voditi obrambo Levice pred Jelinčičem, so mu odgovorili: »Iz do sedaj znanih podatkov kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, ki ga sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije