PLANICA PRED VRATI

Gregorčič napoveduje sneg: zapade ga lahko do 30 centimetrov

V nedeljo zjutraj bo v višje ležečih delih – tudi v Planici – dež najbrž prešel v sneg in bi znal povzročati težave pri izvedbi smučarskih poletov.
Fotografija: FOTO: dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: dejan Javornik, Delo

Po nekoliko toplejših in sončnih dneh je pred nami vremensko pestro dogajanje. Do konca tedna nas čaka vse od sonca, nekoliko hladnejših dni, krajevnih ploh pa vse do snega v nedeljo. Tako kažejo trenutne vremenske napovedi.

Kakšno bo vreme konec tedna, zanima številne športne navdušence, ki se bodo zgrnili v dolino pod Poncami, kjer bo finale svetovnega pokala v smučarskih poletih.

Snega je tam dovolj in kaže, da ga bo v nedeljo še nekoliko več. »V nedeljo zjutraj bo v Planici (910 m) dež najbrž prešel v sneg in južni sneg bi znal povzročati težave pri izvedbi poletov,« pravi vremenoslovec Brane Gregorčič. Ob tem dodaja, da so podrobnosti o vremenu za nedeljo še nekoliko nezanesljive.

Napovedi količine padavin za nedeljo in s tem povezane meje sneženja se še spreminjajo in so vsakih dvanajst ur nekoliko drugačne. Meja sneženja bo v nedeljo po Sloveniji predvidoma večinoma med 500 in 800 m nad morjem. V Planici bo zelo verjetno snežilo. Možen razpon višine novozapadlega snega je tam od 10 do 30 cm.

Kakšno vreme nas čaka čez teden?

Ponedeljek

Že danes bodo v popoldanskih urah padavine možne povsod po državi, a večje količine ne bo. Meja sneženja bo na okoli 1800 metrih nad morjem. Težišče padavin bo na Primorskem in Notranjskem, najmanj pa v vzhodnem delu naših Alp. V Julijcih ter zahodnih in osrednjih Karavankah bo lahko zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, vzhodneje do 5 centimetrov.

Torek

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, gore bodo pogosto v oblakih. Možne bodo kratkotrajne plohe.

Sreda

V sredo bo sončno, a nekoliko hladneje. »Zjutraj bo ob jasnem vremenu temperatura predvsem na vzhodu Slovenije ponekod res lahko padla pod ničlo. Ne bo pa zelo mraz – morda stopinja ali 2 pod ničlo,« napoveduje Gregorčič.

Četrtek

V četrtek bo sprva deloma jasno, popoldne pa bo oblačnost naraščala in lahko bo nastalo nekaj krajevnih ploh.

Petek

V petek bo dokaj sončno.

Sobota

Tudi v soboto bo še deloma sončno z občasno nekoliko povečano oblačnostjo. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter, proti večeru bo oblačnost naraščala, pravi Gregorčič.

Nedelja

V noči na nedeljo bodo padavine od zahoda zajele vso Slovenijo in predvidoma v nedeljo čez dan postopno ponehale. »Po nižinah bo večinoma deževalo, a v Planici bo dež v nedeljo zjutraj najbrž prešel v sneg. Južni sneg bi v nedeljo znal povzročati težave pri izvedbi poletov. Podrobnosti so še nekoliko nezanesljive – predvsem za nedeljo,« sklene Gregorčič.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije